Сувенири из душе

У Библиотеци града Београда додељене су награде за најбоље путописне приче старијих људи. На конкурс Удружења "Снага пријатељства" стигли су радови 114 аутора, од чега је награђено 15.

Сећања и утисци са путовања, по нашој земљи и иностранству, скупљени су у многобројне приче, писане руком непрофесионалаца - лекара, правника, домаћица, који су превалили 60. годину и желе активно да старе.

Најбољи радови, који су добили "Драганову награду", штампани су у публикацији "Сувенири из душе".

"Ја углавном своје пензионерске дане проводим сликајући, то ме релаксира, али после ове награде више ћу да се посветим писању. Иначе, јако волим да путујем и записујем своје утиске", каже Љиљана Стјеља, добитница награде за најбољу женску причу.

Читајући кратке приче аутора, читалац и сам пожели да обиђе Египат, Кину, Канарска острва, али и дестинације по Србији, и бива дирнут откривеним емоцијама и духовном снагом, упркос болестима и разним проблемима.

"Ми сви размишљамо и сазнајемо о животу и смислу, али је писцима дато да то умеју да искажу. Ја сам у Египту свашта видела и доживела, и била задовољна као сваки туриста, али сам украла и понека сазнања о животу, смрти, вечности", каже Милица Мима Дмитровић, добитница награде за најбољу причу из иностранства.

Удружење "Снага пријатељства" другу годину за редом расписало је конкурс за најбољи путопис, а радови су стигли и из Хрватске, Босне и Херцеговине и Холандије.

"Радови су веома садржајни, квалитетни, инспиративни. Ти људи су нам подарили сувенире из своје душе, своје емоције и утиске, да их читамо и чувамо", каже Надежда Сатарић из Удружења "Снага пријатељства".

Порука догађаја у Библиотеци града Београда је да "нису битне године живота, већ какав живот живите у годинама које имате", а то би могло да важи не само за старије особе, већ за све нас.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије