За краљевачку Ноћ музеја предмети непроцењиве вредности

Уз концерте, предавања и промоције нових књига и часописа који прате програм Манифестације "Музеји Србије-десет дана од 10 до 10", Народни музеј Краљево је љубитељима уметности и историјских вредности, уз своју сталну поставку, понудио низ интересантних изложби.

Од 10. до 17. маја Краљевчани су имали прилику да виде изложбу "Обале и реке - плакати из Русије". Са једне стране музејског простора били су изложени плакати које су направили сведоци и учесници историјских догађаја у Русији, попут плаката на којима је обележен први лет у свемир Јурија Гагарина, а са друге они који су касније настали у знак сећања на те догађаје.

Ова изложба реализована је у сарадњи Секције плакатиста Друштва московских уметника и удружења ликовних и примењених уметника Краљево.

Њену поставку замениле су две паралелне изложбе из збирке краљевачког Музеја. На првој "Рат и мир - униформе из историјске збирке" - изложене су униформе међу којима су и униформе краљеве гарде Александра Првог Карађорђевића, бораца из Другог светског рата и послератних генерала Југословенске армије, до оних које су носили официри ЈНА.

Другу изложбу чији је назив "Косово и Метохија - фреске и златовез из уметничке и етнолошке збирке" чине копије фресака из Пећке патријаршије (13. век), Грачанице (14. век), два манастира из Македоније: Псаче (14. век) и Леснова (14. век), као и примерци племените вештине златовеза која је имала своје центре на Косову и Метохији, пре свега у Призрену. На овој изложби плени део збирке женских градских ношњи из 19. века, које спадају у предмете нулте категорије, што практично значи да је њихова вредност непроцењива.

Манифестација "Музеји Србије - десет дана од 10 до 10" у Европској ноћи музеја у Краљеву сутра ће бити крунисана отварањем легата Оливере Радојковић Чоловић.

Легат др Оливере Радојковић Чоловић обухвата породичну кућу у Краљеву са двориштем, у Карађорђевој улици број 98, која је пренета у власништво музеја 2012. године, као и колекцију уметничких дела - 21 икона и 120 дела савремене уметности.

Иконе су настале у Подунављу и дело су непознатих иконописаца. У колекцији савремене уметности најбројнија су дела Мирјане Михаћ, Младена Србиновића и Ксеније Дивјак , али и дела Петра Добровића, Даде Ђурића, Миће Поповића, Мила Милуновића, Љубице Цуце Сокић, Данице Антић, Мариа Маскарелија, Моме Капора.

Поред тога, у легату је и богата збирка покућства и намештаја, укупно 157 предмета од стакла, порцелана, керамике и дрвета. Тако да ће од сутра увече ово бити још један изложбени део Народног музеја Краљево.

rts.kraljevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара