Крушевачки стреличари направили полигон за тренинг

На десетак километара од града, у селу Ловци, у којем је по предању још кнез Лазар дивљач ловио, крушевачки стреличари направили су полигон за тренинг.

Пострано имање на обронку шуме, са погледом на јужне падине Јастрепца, оаза је мира у којој Владимир Марјановић, идејни творац "Царске стреле" и све бројнији поклоници стреличасрва усавршавају древну вештину.

"Ја сам нашао у луку и стрели велику љубав. Затворио сам ауто-школу с којом сам радио 25
година и дошао овде у природу. То ми је био лек за душу и тело. Схватио сам да сам на пола живота и да желим следећу половину да уживам. Тако је и почело", каже Владимир Марјановић , председник клуба.

Следећи свој сан, Владимир је у Београду прошао вишемесечну практичну обуку, након чега је пожелео да позитивне утиске и научено о спорту, који јача менталне способности и ослобадја од стреса, подели са пријатељима.

"Кад повучете лук и пустите ту стрелу ја мислим да сви проблеми оду тог тренутка. Тако се мени догодило. Размишљао сам, лети мозак на једну , на другу страну...и кад сам осетио први хитац схватио сам да је то моја права љубав и да са тим желим да се бавим", каже Владимир Марјановић.

Стреличарство припада белим спортовима попут тениса и голфа и олимпијска је дисциплина. Осим стреле и лука, чија се тежина код професионалне опреме креће од 7 до 14 килограма , за постижање добрих  резултата потребне су и неке посебне вештине.

"То је страшан спорт, олимпијски. Подразумева издржљивост, психичку, физичку. Концентрацију. Уопште није просто као што изгеда. То је врхунски спорт, али може да се крене и у зрелим годинама. Никад није касно. Добра воља и нормално тренинзи, и то је то !", каже Братислав Димитријевић.

"Имамо тренинге на затвореном и на отвореном. На отвореном ми много више прија због целокупне атмосфере и енергије.  Отворене природе, ваздуха. Много ми је битно да сам овде. Битно ми је да имам свој лук , да имам своју стрелу и да надјем сам тај фокус у самом себи. Да кад натегнем своју тетиву да стрелу сместим у прави центар", каже Верољуб Миловановић.

У стреличарству је кажу најтеже победити самог себе. Иако није типично женски спорт,  оне у њему могу постићи изузетне резултате.

"Тај осећај је био скроз нов. И осећала сам се некако моћно. И мислим да је јако важно, посебно женама, да се баве активностима које јачају женску моћ, које подижу самопоуздање и које утичу на то да се човек фокусира на нешто. Мислим да је то јако добро зато што захтева јако пуно стрпљења. И добар фокус који је свима нама неопходан у животу када нешто желимо да постигнемо", каже Ана Димитријевић.

Иако за сада броји свега десетак чланова  крушевачка "Царска стрела" стреми врхунским циљевима. Тачкмичарској селекцији младих која ће у годинама које долазе бити достојна имена које носи и угледа славних Лазаревих витезова.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара