четвртак, 28.04.2016, 12:25 -> 15:42
Тајна доброг качкаваља - у гори, води и испаши
Старопланинска села надалеко су била позната по качкаваљу. Традицију производње тог специјалитета још негују неке млекаре у Димитровграду.
Старопланински качкаваљ до почетка Другог Светског рата био је обавезни део менија многих европских дворова. Прављен је од маја до августа од овчијег и козјег млека, након чега је сољен и пуштан - уз свакодневно окретање - да "одлежи" најмање пола године. Тек тада је могао на трпезу.
И данас неке млекаре у Димитровграду потпуно рушно праве качкаваљ.
Тајна прављења качкаваља је, кажу овде- у гори, води и испаши. Годишње одавде се, преко Пирота и луке у Солуну, за Њујорк извозило око 50 вагона качкаваља.
Данас качкаваљ продају у готово свим градовиам Србије, а купују га и бугарски туристи који овде сврате.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар