Тајна доброг качкаваља - у гори, води и испаши

Старопланинска села надалеко су била позната по качкаваљу. Традицију производње тог специјалитета још негују неке млекаре у Димитровграду.

Старопланински качкаваљ до почетка Другог Светског рата био је обавезни део менија многих европских дворова. Прављен је од маја до августа од овчијег и козјег млека, након чега је сољен и пуштан - уз свакодневно окретање - да "одлежи" најмање пола године. Тек тада је могао на трпезу.

И данас неке млекаре у Димитровграду потпуно рушно праве качкаваљ.

Тајна прављења качкаваља је, кажу овде- у гори, води и испаши. Годишње одавде се, преко Пирота и луке у Солуну, за Њујорк извозило око 50 вагона качкаваља.

Данас качкаваљ продају у готово свим градовиам Србије, а купују га и бугарски туристи који овде сврате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара