Бољи дани за лесковачки "Универзал"

Захваљујући вишеструкој помоћи државе за предзеће "Универзал" у Лесковцу које запошљава инвалиде коначно бољи дани. Имају више посла, сигуран пласман, редовне плате, а у плану су и нова радна места. Добар вест за ово предузеће је то што су изузети из процеса приватизације.

Питање опстанка, неизвеснот, незадовољство и нередовне зараде. Такво стање је пре три године у лесковачком "Универзалу" затекао столар, инвалид Рајко Костић. Седење са скршетним рукама је прошлост сада не диже главу од посла. Задовољан и зна да ће на време стићи плата.

"Много нам значи. Многи инвалиди издржавају своје породице са тим новцем", каже Рајко Костић, радник.

У погону ентеријера ради се пуном паром у две смене. Кроз руке врсних мајстора пролази иверица, а од ње за годину дана направили су више од хиљаду плакара, радних столова, касета, натказни за Геронтолошке и Центре за социјални рад од Врања до Суботице.

"Сви радимо прековремено, радимо и када су славе и викендом, јер рокови морају да се испоштују", каже Јован Постоловић, шеф производње.

За велике купце широм земље из "Универзала" одлазе и квалитетни производи од пластике, ногарице за кухиње и канте за медицински отпад. Уз нову, компијутеризовану машину ради се више и боље.

"Ми који смо стари радници брзо се уклапамо и када се уводи нови производ", каже Светлана Илић, инвалид.

Од 35 запослених у лесковачком "Универзалу" 70 одсто су инвалиди. Под будним су оком мајстора али и психолога и социјалног радника, да заједно премосте сваки проблем, јер је ово њихов други дом.

"Веома битна ставка у животу особа са инвалидидтетом јесте управо та социјална припадност", каже Ивана Лабовић Петровић, психолог.

Ветар у леђа да опстану у тржишној утакмици дао им је прво град, а онда је стигла и подршка државе.

"Сем резервисаних јавних набавки ми учествујемо на свим могућим тендерима на територији Србије. Много нам значи што имамо подршку државе која нас је изузела из процеса приватизације и на нама је сада само да радимо", каже Љиљана Павић Стојковић, директорка "Универзал" Лесковац.

До зараде долазе и репаприрањем намештаја, а нуде и тапетарске услуге. Овде су добар тим и упорност кључ успеха. Полако се препознају по томе. Нови пословни уговори су на помолу.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије