Успех Србије на Светским ваздухопловним играма у Дубаију

Србија је освојила две медаље на Светским ваздухопловним играма (WAG) које се одржавају у Дубаију од 1. до 12. децембра. Тамара Костић и Горан Ђурковић из Вршца, освојили су сребрну и бронзану медаљу у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање на незваничној ваздухопловној олимпијади.

Након 12 такмичарских серија, које су се одржале у веома напетим условима на песку Арабијске пустиње, наши спортисти су постигли резултате који ће ући у историју српског ваздухопловног спорта.

Тамара је у женској конкуренцији, освојила сребрну медаљу. Од ње је била боља само Пучонг Нунапат са Тајланда, која је иначе првак света у овом спорту. Трећепласирана такмичарка била је Андриана Лис из Индонезије.

Горан Ђурковић је у јакој конкуренцији од 19 најбољих пилота из 14 земаља, успео да освоји бронзану медаљу у веома напетој борби. Он је после првих седам серија имао лидерску позицију, међутим, два доскока од само седам центиметара удаљености од циља, спустили су га на четврту позицију. У наредних пет серија, успео је да се домогне подијума и Србији донесе бронзану медаљу. Златна медаља са овог такмичења отишла је у руке румунског пилота Џорџа Котета, док је треће место овојо пилот из Кине Ма Куанг.

Додатну неизвесност, али и лошу спортску срећу за Горана, представљало је и правило да се на крају такмичарских серија, најгори резултат отписује. Тако су првопласирани и другопласирани пилот отписали своје лоше резултате од којих су неки били и преко 300 негативних поена. Горанов најгори резултат био је само седам поена. Да се најлошији поени нису отписивали, он би био убедљиви победник незваничне ваздухопловне олимпијаде.

"Изузето ми је криво што нисам успео најсјајније одличје да донесем у Србију. Имао сам континуитет добих резултата. Седам поена уопште толико лош доскок, али је овог пута спортска срећа ипак била наклоњена другим пилотима", изјавио је Горан Ђурковић, пилот српског националног тима.

Поред параглајдериста српски тим сачињаваа и пет наших најбољих падобранаца. Стеван Милетић, Драган Обрадовић, Мирољуб Јанићијевић, Слободан Терзић, Слободан Марковић представљају Србију у падобранским дисциплинама, а да све буде подређено добрим резултатима побринуће се Жељко Овука, шеф српског националног тима. Српски падобранци су до овог тренутка одрадили једну такмичарску серију, али је такмичење прекинуто због прејаког ветра. У наредним данима се очекује наставак скокова.

Светске ваздухопловне игре окупљају ваздухопловце из свих ваздухопловних спортова и одржавају се на сваке четири године. Поред параглајдинга и падобранства, ваздухопловци се такмиче у авионским акробацијама, авио моделарству, балонарству, једриличарству, ултралаком летењу, летењу хеликоптером и парамотором.

Овога пута у Уједињеним Арапским Емиратима учествује 54 државе са више од 860 такмичара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије