Тометино Поље или Љутице

Општинска одлука да се територијално разграниче два пожешка села - Тометино Поље и Љутице, створила је проблеме у пракси. Стотинак мештана Тометиног Поља не жели да мења адресу и документа.

Општинском одлуком по којој је грађанин месне заједнице лице које живи, и на територији те месне заједнице има објекат, у пожешким селима Тометино Поље и Љутице, пре годину дана, почела је примена територијалног разграничења.

У пракси, одлука је изазвала проблеме, како због замене личних карата којој се противи стотинак житеља Тометиног Поља, тако и остваривања бирачког права, односно избора савета и одбора месне заједнице.

Тометино Поље или Љутице, невидљива, кажу неприродна граница катастарске општине и  једна одлука, поделиле су два пожешка села, иницирале судски спор, али и проблеме житеља тридесетак домаћинстава који су, како тврде, одвајкада живели на територији Тометиног Поља.

"Највећи проблем је што не можемо да региструјемо камион, да обављамо своје делатности као до сада... Зато што нам траже да променимо личне карте", каже Миле Радовановић.

"Кућа се нигде није мрдала, на истом месту је, немамо разлога да мењамо. Личне карте су важеће, али дете није могло да извади пасош.Траже нам да променимо у Љутице, да би дете добило пасош. Интервенисали смо у општини, СУП-у, али сви су рекли да нису надлежни за то, да ми морамо да променимо личне карте", каже Снежана Станић.

Данас спорних 500 хектара, сви објекти и сва документа, деценијама уназад, била су на територији месне заједнице али не и катастарске општине  Тометино Поље. За њих апсурдна одлука локалне скупштине, за Управни суд у Београду, повреда изборне процедуре и непоштовање закона о бирачким списковима, резултирала је поништењем  избора за одборнике месне заједнице.

"Када променимо личне карте, идемо у бирачки списак у Љутице, али ми смо удаљени од Љутица 13 километара. Ништа нас не веже за Љутице", каже Павле Митровић.

"Ја да би ишао да гласам у Месну заједницу Љутице, морам да пређем Месну заједницу Тометино
 Поље, Душковце и имам малтене 20 километара да идем да гласам а 1,5 километар од моје
 куће до Месне заједнице овде", каже Миланче Јаћимовић.

Упркос настојању да задрже постојеће личне карте уз, како кажу, на терену, ново чињенично стање, закон је јасан.

"Уколико се у личној карти грађана нађе податак о месту пребивалишта који не одговара стварном, чињеничном стању, према закону, грађанин је дужан да приложи важећу личну карту са тачним подацима о месту пребивалишта", каже Ружица Ђуричић, шеф одсека за управне послове ПУ Ужице.

Без обзира на њихове аргументе, у општини настоје да окончају поступак територијалног разграничења, а у селу не пристану на нове, невидљиве границе месне заједнице Тометино Поље.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара