Пет година чекају прикључење трафо-станице

У насељу Никола Тесла у Нишу око 150 домаћинстава годинама има проблеме са слабим електричним напоном. И док се њихови уређаји кваре због ниског напона, у том насељу већ пет година стоји неприкључена трафо-станица.

Када напон стигне на 200 волти, овде још и могу да функционишу. Међутим, то је углавном само једна фаза. У остале две, кажу, напон је толико низак да елетрични уређаји не могу да раде, и често прегоревају.

"Три машине, два замрзивача, све то сам морао да мењам због напона. Жена ми је болесна, 19 сати мора да буде на кисеонику. Морао сам да купим исправљач да би могла да дише", кажу мештани.

Проблем који мучи 150 домаћинстава трајно би решила трафо станица која је пре пет година допремљена из стране донације и остављена да заједно са мештанима чека прикључење. Наравно, чим буду решени имовински односи, који су главна кочница ових 5 година. До тада, нова збивања узнемирила су мештане.

"И кад је све договорено и доведено до краја, откуцано је и решење да се то увеже, они су донели одлуку да то ишчупају и однесу неком другом", кажу мештани.

Како би одбранили своју трафо станицу, мештани су у два наврата спречили раднике ЕПС-а да је размонтирају, па је интервеисала полиција и жандармерија, а у ЕПС-у појашњавају да је реч о неспоразуму.

"Нећемо измештати читаву трафо-станицу, само ћемо искористити део опреме за другу трафо- станицу до окончања поступка добијања грађевинске и употребне дозволе, након чега ћемо ставити под напон ову трафо-станицу", каже Драгослав Павловић, ПД "Југоисток".

За то је потребно да се парцела пребаци у власништво града, да је затим преузме ЕПС, па упис у катастар, и тек онда дозволе. За то је, процењује се, потребно неколико месеци.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије