Бака и унук без свог дома

Деветогодишњи Душан Перишић из Краљева живи само са баком која је његов привремени старатељ. У недостатку бољег смештаја, пресељени су у десет километара удаљено село Врба, где им је Центар за социјални рад обезбедио кућу. Како бака нема пензију нити другог редовног прихода, није у могућности да конкурише за социјално становање.

Душан похађа сада школу у Врби где је одмах лепо прихваћен од деце и учитељице. Растанак са друговима из старе школе му је тешко пао али то не показује.

"Мој први утисак када је дошао у моје одељење био је да је дечак прерано убачен у свет одраслих и проблематику одраслих због те његове ситуације. Али то не ремети његово дружење са децом", каже Оливера Тимотијевић, учитељица у ОШ "Доситеј Обрадовић".

Подршка деце, учитељице и осталог особља у школи Душану много значи. То је средина у којој се осећа безбрижно.

"Све је лепо и добро. Сви су ме добро дочекали. Сви су тамо љубазни. И остао сам без текста", каже Душан Перишић, ученик у ОШ "Доситеј Обрадовић".

Душан и његова бака Вукосава преселили су се пре два месеца у кућу коју им је привремено уступио Центар за социјални рад. Са нешто мало новчане помоћи адаптирали су две собе и купатило. Од преосталог новца купили су два метра дрва која ће им потрајати само месец дана. Бака је опхрвана и другим  бригама јер је пред надлежним судом у Краљеву покренут поступак да се Душанови отац и мајка лише родитељског права што значи да ће у годинама које следе унук бити упућен само на њу.

"Он је добар дечко. Он је бабина душа. Баба када има све му да. Када нема, трпимо и ја и он. Шта ћемо. Бака га је дала да иде на екскурзију и то све. Када може баба. Када не може", каже Вукосава Перишић, Душанова бака.

У Центру за социјални рад кажу да је предузето све што је у њиховој надлежности да се овој породици помогне. Кућа на селу је једини расположиви смештај у овом тренутку.

"У ситуацијама када дођемо до података да је дете без родитељског старања или да је грубо занемарено од стране родитеља, наравно предузимају се мере породично правне заштите", каже Светлана Дражовић, директор Центра за социјални рад.

Бака Вукосава има још пет година до пензије. До тада нема право да конкурише за социјално становање јер нема другог редовног прихода. Живе сада само од социјалне помоћи од 10.000 динара месечно. Баки Вукосави и њеном унуку Душану ни до сада није било лако, а биће им још и теже јер је зима на прагу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара