Помоћ младим уметницима

У Шабачкој библиотеци организована је прва аукцијска изложба радова младих шабачких уметника. Као подршка писане речи уметности и улагању у будућност младих, потврда цене давала се књигом.

Ову скулптуру рибе Миодраг Самарџић радио је више од месец и по дана. Уметничка  инспирација, добитника више награда, мастер вајара остварена је тек када је пронашао таблу лима у дединој гаражи. За куповину материјала и на отпаду није имао средстава.

"Исплати се све у овој држави све, али се не исплати бити уметник, можеш ли да живиш од своје уметности, не када си задњи пут продао свој рад, просто то је било давно не могу ни да се сетим", каже Миодраг Самарџић, мастер вајар.

Слично прича и Звонко Петровић. Новац за радове је добијао само кроз откупне награде на изложбама. Уметност за младог уметника данас је каже неисплатива. Сналазе се на разне начине.

"Ја то називам услужним сликарством, то је нешто што уметнику данас може да пружи нужну егзистенцију, а уједно и некакав извор прихода за улагања у властити уметнички рад", каже Звонко Петровић, ликовни и мултимедијални уметник.

Стистика каже да више од половине младих уметника живи од родитеља или се баве другим послом. Бројна признања шабачким ствараоцима печат су рада, али не и печат животне реалности.

"С једне стране тешко је, јер немамо средстава да урадимо уменички рад да се ту изразимо а с друге старне је лако опет гледамо на неки креативни начин да и са то мало новца урадимо нешто квалитетно", каже Милена Обрадовић, дипломирани вајар.

За промоцију се  побринула библиотека, а за подстерк и улагање у будућност кроз  аукцијску изложбу побринули се  удружени уметници.

"За неке је уметност можда  луксуз али ми сматрамо да треба улагати у нашу  будућност, јер уметност је будућност нашег града", каже Драгана Ђурђевић, дипломирани сликар.

Улагање у уметност се у једној шабачкој вечери вредновало са 73.000 динара за шест радова.  Изложена су 23 уметничка дела, дипломираних, мастер и будућих доктораната  са преко 60 добијених награда. Продајна поставка у библиотеци отворена је до краја новембра.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара