Туристи из Бугарске обожавају српске специјалитете

Протеклог викенда у Димитровграду је први пут одржана манифестација Дани царибродске шушенице. Специфично димљено место, изазвало је велику пажњу посетилаца, посебно гостију из Бугарске.

За припрему добре шушенице, кажу домаћини, потребно је само квалитетно домаће месо, а димљење мора бити на традиционалан начин.

Да је квалитет добар и пресудан за купца, потврђују и гости, којих је највише било из суседне Бугарске. Због тога се поред динара трговало у еврима и левовима. Због чега суседи толико цене српску кухињу, тајну нам откривају чланови жирија и познати кувари.

"Тајна српске хране је у природном укусу и све је припремљено од домаћих сировина. У Бугарској, нажалост, и качкаваљ се прави само од биљних масноћа", каже Иван Звездев, кулинар из Бугарске.

"Има неких ствари које су они можда малчице и заборавили и највише им се допадају наши производи из сеоских домаћинстава. Код њих то лагано изумире, а код нас се лагана враћа", каже Ненад Гладић, члан жирија.

Локална самоуправа Димитровграда манифестацијом Дани царибродске шушенице жели да подстакне развој туризма, али и да побољша, пре свега привредну сарадњу са суседном Бугарском.

"Људи желе добру, квалитетну храну, пријатне и гостољубиве домаћине, добру услугу и због тога долазе у наш град нашу општину и нашу земљу", каже Зоран Ђуров, председник општине Димитровград.

Циљ свих општина Пиротског округа је стварање услова за  пласман робе, посебно хране,  на тржиште Софијске области. Главни град Бугарске, има скоро два милиона становника, а налази се на 50 километара од границе.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара