"Борбе од Дунава до Врбовца 1915."

У Смедеревском центру за културу представљена је трећа књига завичајног аутора, Славољуба Штерић, "Борбе од Дунава до Врбовца 1915.", као део програма обележавања 100-годишњице значајних догађаја из Првог светског рата.

Све што је пожелео да прочита о важним завичајним догађаима из Великог рата, било је, како сам каже штуро и недовољно. Истраживао је више од шест година - мапа по мапа, војни дневници, историјски архиви и музеји. Две године су му биле потребне да све то сведе у књигу.

Макензенова офанзива из Смедеревског угла заузима централни део књиге, где су описани бојеви који су у колективном сећању скрајнути и заборављени а који су били важни не само за Смедеревску одбрану, већ за опстанак читаве наше државе.

На шест мапа које прате линију фронта у дужини од око 150 километара, Штерић, официр у пензији, приказује како и где је Трећа српска армија бранила фронт.

А књига је ту да нас подсети и на Макензенов говор пре почетка офанзиве у коме стоји да полазе на непријатеља који је оштар, жилав и храбар.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије