Прихватилиште за псе

Основна делатност Зоохигијенске службе ЈП "Кикинда" у области ветерине представља обезбеђивање прихватилишта и карантина за животиње, пре свега, за напуштене псе и мачке, који се уклањају са јавних површина. Месечно у прихватилиште пристигне у просеку 40 животиња.

Прихватилиште је регионалног карактера јер, поред Кикинде, покрива још пет околних општина. Отворено је пре четири године.

Неки грађани не памте кад су задњи пут на улици приметили неког пса луталицу и кажу да, откад је отворено прихватилиште,  слободније се шетају тргом с децом.

Пуни капацитет објекта креће се од 80 до 100 паса, у зависности од расе и величине животиња.

Веселин Веселинов, управник прихватилишта каже да они збрињавају животиње, хране их и пружају им пуну ветеринарску негу.

"Сви пси који се налазе код нас уредно су прегледани и урађена је тријажа. Поједине псе који су се изгубили или побегли касније враћамо власницима, док друге стерилишемо и враћамо на јавне површине", наводи Веселинов.

Прошле године Зоохигијенска служба је прихватила укупно 511 паса и мачака, при чему су, само са подручја општине Кикинда, збринуте 452 животиње.

Мирослава Обадић из ЈП "Кикинда" истиче да Кикинђани често посећују прихватилиште ради удомљавања паса.

"Познато је да су овде углавном пси без педигреа што само доказује да наши суграђани стварно воле животиње и да им није стало до те врсте престижа", закључује Обадић.

Од почетка године, на јавним површинама општина Кикинда, Сента, Ада, Чока, Нови Кнежевац и Нова Црња ухваћено је и у прихватилишту збринуто 358 паса, од чега је 66 до сада удомљено.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије