Светски дан климатских промена

Поводом Светског дана климатских промена сваког 4. новембра широм планете Земље организују се разне активности и кампање са циљем да се становништво информише и упозори на евентуалне негативне последице које оне могу изазвати.

Тим поводом Град Крушевац је  за основце организовао литерарни и ликовни конкурс, поделу бесплатних садница и излет до планине Јастребац где им је органиозован час у природи.

Велике полаве, пожари, ерозије земљишта, олује, тропске врућине - последице су климатских промена. Повећане концентрације гасова у атмосфери са ефектом стаклене баште узрок су климатских промена- које осећа читава планета.

"Од 1850. године температуре се сваке године повећавају и до 2100. године нам прети да са планете Земље нестану многе биљне и животињске врсте, а тиме ће директно бити угрожени и људи", каже Драгана Милићевић.

Са циљем да се код најмлађих пробуди еколошка свест за групу крушевачких основаца на Јастрепцу је уприличен огледни час. Током шетње резерватом природе "Прокоп", које од 1958. ужива први степен заштите, уз бројне биљне ђаци су ненадано сусрели и неке мање познате животињске врсте.

"Мангилице сам до сада видела само у документарним емисијама. Знам да је њихово месо хранљивије него код домаћих свиња. Али ове овде су, кажу, укрштене са дивљим свињама па су баш необичне. Све ми је занимљиво и доста тога новог смо научили", каже Ива Агатоновић ученица 7. разреда ОШ "Доситеј Обрадовић".

"Ово ми је била прилика да побегнем из градске средине и све те прљавштине која се у граду
налази. Овај јесењи пејзаж је диван и заиста ми је драго да је мој први долазак на Јастрабац управо сада", каже Стефан Шикаревић ОШ "Драгомир Марковић".

Лепоти заштићеног подручја "Прокоп" које се простире на близу шест хектара, конкуренција нису била ни горостасна стабла јужноамеричке секвоје која красе двориште планинског дома Шумског газдинства "Расина".

"Највећи утисак на мене оставио је резерват, највећи резерват бреза на Балкану", каже Катарина Шошевић ОШ "Драгомир Марковић".

"Стварно се учи боље овако. Директно видимо примере из књиге, лакше се схвата", каже Ања Миловановић ОШ "Драгомир Марковић".

"Управо то је оно што нашем школству недостаје. Више конкретног и практичног рада нарочито за биологију и природне предмете и сматрам да је једна оваква акција више него корисна", каже Весна Живковић, професор биологије ОШ "Доситеј Обрадовић" Крушевац.

У склопу посете Јастрепцу ђаци су видели и узгајалиште које се простире на 400 хектара ограђене површине и у којем живи педесетак дивљих свиња и исто толико јеленске дивљачи. Час у природи на климатске промене није утицао, али колико год да јесте на еколошку свест деце, задатак је испуњен.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије