Фестивал дечје игре у Лесковцу

У градском парку у Лесковцу одржан је други Фестивал дечје игре у склопу пројекат "Вртићи без граница" који реализије Предшколска установа уз помоћ Министарства просвете и УНИЦЕФ-а, пројекат је намењен деци узраста од три до пет и по година која до сада нису била обухваћена предшколским образовањем.

Весело, разиграно, креативно. У градском парку у Лесковцу мали кувари, пекари, истраживачи, глумци. За сваког по неки кутак. Два сата су уживали у игри и и дружењу малишани из лесковачких вртића и њихови вршњаци који никада нису крочили у предшколску установу.

"Сецкам лук, купус, паприку. Правим лепу салату од поврћа, уживам на фестивалу" каже Павле. "Баш нам је лепо овде. Дружимо се, забављамо се, месимо колаче", каже Николина.

Одушевљена деца, презадовољни родитељи нарочито они који су тек чули за вртић без граница.

"Лепо је ово осмишљено, да се деца мотивишу да иду у вртић, да виде како је лепо дружење са вршњацима,да се социјализују", каже Марија Ранчић, родитељ.

Пројекат "Вртићи без граница" који већ две године реализује Предшколска установа "Вукица Митровић" у Лесковцу намњен је деци од три до пет и по година која нису била укључена у предшколско образовање као и малишанима из осетљивих группа даје одличне резултате.

"Мени се свиђа у вртићу. Цртамо, дружимо се, радимо вежбице", каже петогодишња Јасна Поповић.

Њена мајка Јелена Попововић одушевљена је специјализованим програмом.

"Два пута недељно, бесплатно иде у вртић и баш сам задовољна", прича Јелена.

Напредак деце водљив је на свим пољима кажу стручњаци тима за специјализоване групе.

"Деца се социјализују, науче много тога новог, лепо се играмо, дружимо, посећујемо разне установе", каже Марија Стојановић, васпитачица.

У протекле две године у Лесковцу обухват деце предшколским васпитањем и образовањен повећан је за 40 одсто.

"Овакви догађаји попут фестивала дечје игре су јавни позив родитељима да доведу децу и да се што више њих укључи у квалитетне програме образовања и васпитања који се реализују у нашој установи", каже Марина Аризановић, кординаторка пројекта.

Интересовање за пројекат "Вртићи без граница" који се реализује уз подршку УНИЦЕФ-а и Центра за интерактивну педагогију је велико. Можда ће баш после овог фестивала бити формирана још једна група.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије