Нови Пазар, (не)брига о културном наслеђу

Стручни тим Министарства културе и информисања 25. септембра упутило је налог локалној самоуправи Новог Пазара са захтевом да градске комуналне службе на археолошком локалитету Пазариште, које је било поплављено, очисти отпад и дивљу вегетацију након чега ће бити могуће детаљније утврдити стање појединачних грађевина и дефинисати даље мере заштите. Александра Фулгоди, која предводи стручни тим Министарства обишла је локалитет Пазариште како би се уверила да ли су испуњени захтеви.

Археолошки локалитет Пазариште у комплексу са Старим Расом и Сопоћанима од великог је значаја за Републику Србију, а као део светског културног блага налази се под заштитом Унеска.

На  археолошком локалитету Пазариште још увек није очишћен и саниран поплављени терен и ако је Министарство упутило захтев локалној самоуправи у Новом Пазару још 25. септембра.

"Морам рећи да је Министарство културе и информисања заиста непријатно изненађено да један релативно једноставан посао није урађен месец дана од нашег последњег доласка и стварно не могу да не изразим велико незадовољство због тога. Ово није добар начин бриге о културном наслеђу", рекла је помоћница Министарства културе  и информисања Александра Фулгоси.

Према њеним речима, они су такође незадовољни и тиме што управа Републичког завода није била активнија да у протеклих месец дана контактира Град Нови Пазар и провери да ли је чишћење настављено. "Тако да ћемо ми са Републичким заводом у вези тога имати посебан састанак", каже Фулгоси.

Директор ЈКП Водовод и канализација Ханефија Брничанин рекла је да због временских услова односно због кише и влаге, која је на самом терену није било безбедно да се уђе са машинама, нити ручно избаци вишак тог материјала.

"Тако да смо данас обишли терен и константовали да би већ од сутра могли да кренемо са уклањањем вишка материјала којег, како видим овде на терену има можда неких 3-4 кубика што не представља неки проблем", каже Брничанин.

Проблем плављења Пазаришта настао је летос услед оштећења водоводне цеви једног од два главна цевовода у Новом Пазару. Археолошки локалитет Пазариште заједно са Старим Расом и Сопоћанима налази се на Листи светске културне баштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије