"Једно дрво за једног ратника"

У оквиру акције обележавања сто година од Првог светског рата, коју организују Србија шуме, Министарство правде и Шумарски факултет под слоганом "Једно дрво за једног ратника" током ове године предвиђено је пошумљавање 12 локација.

Три године после великог пожара у Горњој Горевници код Чачка у санацији пожаришта добровољно учествују и осуђена лица, која су на издржавању казне у том граду.

После пожара који је 2012. године уништио око 400 хектара шуме у Горњој Горевници остала су огољена брда. Редовном санацијом пожаришта у протеклом периоду пошумљено је око 136, а за ову годину у плану је садња борова на 64 хектара.

"Не само засадити садницу, него је гајити у наредном периоду, док не постигне своју виталност и стабилност, да остане ту", каже Драган Белошевић, шеф Шумске управе у Чачку.

Мештани Горње Горевнице и суседних села жале за стаблима страдалим у пожару. Сећају се како су се борови уздизали у вис и више од десет метара, па их кажу радује што ће посматрати како шуме поново расту у њиховом крају.

"Много значи ово, живота значи. Ја нећу то сигурно дочекати да стигне ону висину, ону величину какав је био, али за омладину, за будућност то је живот", каже Милољуб Остојић, из Срезојеваца.

Потребно је неколико деценија да од саднице порасте једно овакво дрво, а за обнову читавог овог простора на Jељену биће посађено више од милион младих четинара.

Десетак осуђених лица који су на издржавању казне у Чачку ових дана добровољним радом учествују у пошумљавању голети.

"Доћиће ту и до природног обнављања шума, али оно што је наш циљ је да ми потпомогнемо то природно, а наравно и вештачко где не може успети природно", каже Драган Белошевић, шеф Шумске управе у Чачку.

Ове године у оквиру акције Једна садница за једног ратника пошумљава се на подручју 12 шумских газдинстава, а милион и три стотине хиљада садница биће засађено од 2014-2018. током  четири године, управо колико је пре читавог века трајао Први светски рат.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара