Библиотека шабачка коначно остварила сан

У Шапцу је свечано отворен Анекс, новосаграђена зграда Библиотеке шабачке. То је уједно и први наменски изграђен објекат за једину установу културе у том граду.

Од 1847. године и Читалишта шабачког, до средине прошлог века, Библиотека је често мењала адресе. Поред Владичанског двора, књиге су сада и на полицама у новој и савременој згради, решен је проблем смештаја, а библиотечки фонд заштићен је на најбољи могући начин.

"Библиотека је сањала дуго, од 1847. године, сопствени простор за књиге и ево, на наше велико задовољство које смо поделили са нашим пријатељима и гостима, данас смо отворили анексну зграду Библиотеке шабачке", нагласила је Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке. "То је први наменски простор за ову установу, не само за Библиотеку шабачку већ и за установе културе у нашем граду. Зато је задовољство велико, јер је тај дуги сан одсањан." 

Слављеничке 2007. године, када је Библиотека обележавала 160. рођендан, почела је изградња Анекса. После осам и по година, његова врата су свечано отворена. Уместо врпце, симболично, књигу која је одлетела у ваздух откључали су министар културе Иван Тасовац и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

 

"Снови се остварују и чини ми се да нема бољег места од Библиотеке где морамо да будемо свесни до које мере и изговорене речи обликују нашу стварност. Зато морамо да будемо врло опрезни и у ономе што говоримо а и у ономе што сањамо - јер се снови остварују", рекао је министар Тасовац. "Мислим да је то и веома важна порука које сви морамо да будемо свесни. Без обзира на све препреке током изградње овог Анекса, он је данас отворен, и изгледа импресивно."

Библиотеке не треба да буду маузолеји - оне су место на коме се сусрећемо са људима из прошлости и, заправо, отварамо врата ка будућности, рекао је министар културе на отварању Анекса Библиотеке шабачке:

"Оно што је посебно овде, поред зграде старог Владичанског двора, сада се налази нова, модерна зграда, заједно са старим књигама се налазе дела младих уметника који су радили и дизајн читавог простора и који су га опремили. Мислим да Библиотека шабачка открива овим једну нову страницу своје историје а чини ми се да и комплетна културна понуда и Шапца и Србије тиме постаје богатија."

Библиотека шабачка је понос града и са фондом од око 300.000 књига једна од најбогатијих у Србији.

"Данас је велики дан за Шабац. Ово је дан када се сви уписујемо у историју, јер заједно, бавећи се културом и бринући о култури и о деци нашој, можемо да учинимо Србију лепшим местом за живот и Шабац једним од најлепших места у Србији за живот", нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Површина згграде је 1.045 квадратних метара, у приземљу је простор за децу, на првом спрату је одељење периодике, а на другом вишенаменска дворана "Винавер", у којој је и одржана свечаност поводом Дана Библиотеке и отварања Анекса. Гостима се, између осталих, обратио и Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке Србије.

У изградњу је до сада уложен 101 милион динара. Највише средстава дали су град Шабац и Министарство културе, а део новца је из програмских активности издвојила и Библиотека шабачка.

rts.sabac@rts.rs  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије