Ужичани у врху српске и југословенске власти

Поводом Дана града, у ужичком Историјском архиву постављена је изложба "Ужичани у врху власти Србије И Југославије 1815-2015" - хронолошки преглед учешћа личности из некадашњег Ужичког, данас Златиборског округа, у власти земље.

Ужичани Дан града обележавају као сећање на први писани помен имена града у дубровачком архиву из 9. октобра 1329. године. 

Од Другог српског устанка 1815. године до данас, на 74 најодговорније функције Србије и Југославије, од премијера, председника скупштина и министара њих шездесет било је из ужичког краја.

"На првом месту, то би био кнез Милош Обреновић, као један од утемељивача наше државе, и наравно Љуба Стојановић, Љубомир Каљевић, који су оставили видан траг у политичком животу Србије", наводи аутор изложбе "Ужичани у врху власти Србије И Југославије 1815-2015" Александар Савић. „Познато је такође да је Љуба Стојановић био и врстан научник, академик."

На изложби у Архиву посебно су издвојени председници влада и скупштина Србије и Југославије, посебно министри, а интересантно је да сви начелници Генералштаба, односно министри војске из овог краја, од војводе Петра Бојовића до Љубише Диковића били су и учесници ратова прошлог века, при том одликовани највишим војним признањима.

Александар Савић, као занимљивост, наводи податак да су од шездесет личности, само четири даме биле у власти - три министарке и једна председница Народне скупштине:

"Иначе, прва министарка из ужичког краја била је Митра Митровић, министарка просвете.
За протекла два века било је мало влада без виспрених Ера, које у актуелној влади представљају министар правде и министарка пољопривреде."

То говори, слажу се Ужичани, и о менталитету народа овог краја, који је преко својих политичких представника увек активно учествовао у политичком животу Србије и Југославије.

rts.uzice@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије