Јоакимови потомци: Књига о Ђузи

На 10. Јоакиминтерфесту, у пратећем програму, представљена је књига "Властимир Ђуза Стојиљковић: Позоришне посланице", објављена у едицији "Јоакимови потомци".

У Оквиру пратећег програма позоришног фестивала Јоакиминтерфест који се одржава у крагујевачком Књажевско српском театру представљена је књига "Властимир Ђуза Стојиљковић Позоришне посланице". Књигу је приредио  Спасоје Ж. Миловановић, а у оквиру едиције "Јоакимови потомци", издавачи су крагујевачко и бањалучко позориште.

Реч је о глумачком горостасу, кажу они који су га познавали, а играо је у свим београдским и многим театрима по Србији, више од стотину позоришних улога, десетине филмских, телевизијских. Последњу улогу одиграо је у "Госпођи министарки", у Бањалуци, 98. извођење -стото није дочекао.

Рукопис књиге о себи, кажу, прочитао је и био задовољан. 

"У овој књизи, проговорио је сам Ђуза", рекао је Ненад Новаковић, директор народног позоришта Републике Српске у Бањалуци. "Без текста, режије, без сценографије и ичега другог - говори он, оно што мисли. Све нас је изненадио како свеобухватно и надасве занимљиво промишља и прича о својим колегама култури и уопште животу."

Ђуза је добитник статуете "Јоаким Вујић", најзначајније позоришне награде за животно дело, подсетио је Војо Лучић, директор Књажевско српског театра у Крагујевцу:

"Кроз ову књигу Ђуза поручује да је позориште уметност над уметностима, једина жива уметност. И те анегдоте, и све што је испричао у књизи, у ствари говоре о вечности позоришта."

"Представљање књиге о Ђузи је заправо вече сећања, откривање Властимира Ђузе Стојиљковића каквог га је мало ко познавао", рекао је на промоцији књиге Небојша Брадић, редитељ са којим је Ђуза често радио и један од рецензената књиге.

Публика Ђузу Стојиљковића памти и по многобројним телевизијским улогама, а у новембру - на програму РТС-а - биће премијерно  емитован филм "Без степеника" у којем је Ђуза одиграо једну од својих последњих улога.

rts.kragujevac@rts.rs

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије