У Крагујевцу почиње 10. Јоакиминтерфест

Представом "Каинов ожиљак" Шабачког позоришта, у Књажевско српском театру у Крагујевцу, вечерас почиње десети Јоакиминтерфест. До 15. октобра, публика ће видети осам представа - из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Немачке и Србије - које конкуришу за награде Фестивала.

Овогодишњи Јоакиминтерфест бави се тишином, тим кратким простором мира у коме се свет повремено нађе, каже селектор, писац, позоришни  критичар и уметнички директор Позоришта на Теразијама Жељко Јовановић: "Фестивал се бави се том паузом између два сукоба, онога који је прошао и чији ехо и даље одјекује, и неког следећег који, надајмо се, никада неће доћи и који, бојимо се, само што није почео."

Данашње време, ово наше доба би стога, требало да буде време препуштања миру, креативности, рађању нових идеја, нових форми које траже своје нове садржаје.

Циљ овогодишњег Јоакиминтерфеста, према речима Жељка Јовановића, јесте сагледавање и постављање питања да ли постоје нове форме, да ли су се појавиле у неком сценском
 читању класичних и већ познатих комада, како они данас "звуче" на овој нашој ветрометини:

"И шта је са новим идејама, јесмо ли испричали неке нове приче, да ли оне уопште постоје, можемо ли их препознати и како да не погрешимо и превидимо нешто што ће једног дана можда бити означено као Ново."

Публика ће имати прилику да види девет представа, од којих је у конкуренцији за награде осам: "Каинов ожиљак" Шабачког позоришта, "Мрешћење шарана" Народног позоришта Републике Српске, "Пукотина" Босанског народног позоришта, "Племена" Казалишта Планет арт из Загреба, "Палилулски роман" Београдског драмског, "Живот стоји живот иде даље" Битеф театра, "Сећања" - ауторски пројекат Бено Лехман из Берлина и представу театра домаћина "Принцип суперстар".

У пратећем делу Јоакиминтерфеста, биће представљена монографија посвећена глумцу Властимиру Ђузи Стојиљковићу, роман "Виски и трубачи" Миладина Шеварлића, и изложба изабраних позоришних плаката за представе које су изведене у протеклих девет година.

 rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије