Банатске виле

Пре годину и по дана, у Панчеву је основано Удружење геронтодомаћица "Банатске виле", које пружа услуге старима у околним селима. Проблем је што се то ради само краткотрајно, преко градских пројеката, а потребе су велике.

Брачни пар Душана и Јелку Дроњак из Качарева редовно посећује геронтодомаћица из Удружења "Банатске виле".

Обоје су премашили осамдесету годину, живе сами, имају здравствене проблеме, деца су се одселила и не могу довољно да помогну. Јелка, иако је у колицима, може да кува ручак али јој за све остало, како каже, треба помоћ.

"Ја и баба смо више од шездесет година у браку", истиче Душан Дроњак. „Деца помажу, али не могу стално, јер не живе са нама."

Преко пројекта који тренутно финансира Градска управа Панчева ангажовано је девет геронтодомаћица које обилазе тридесет корисника. Све оне су прошле обуку и преквалификацију.

„Волим да радим са старима, зато сам се и обучила за геронтодомаћицу", објашњава Снежана Ајдар. "Свиђа ми се да слушам њихове животне приче, њихова искуства. Нису ми досадни."

У Панчеву геронтодомаћице свакодневно раде, док се по селима ова услуга пружа само на два- три месеца годишње, преко пројекта, а потребе су велике.

"Стари се навикну на нас, па им буде жао кад се пројекат заврши и кад престанемо да долазимо", каже Јелена Чурић из Удружења "Банатске виле". "Они се јављају својим лекарима, патронажним сестрама, а ми од њих добијамо информације о потребама."

"Банатске виле" за сада функционишу као удружење, али се надају да ће ускоро добити лиценцу, што ће геронтодомаћицама донети стално запослење и већа примања.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије