Стари трактори - опасност на друму

У време радова на њивама, највећи број удеса са учешћем трактора у саобраћају дешава се углавном због техничке неисправности тих машина. У таквим несрећама живот је изгубило чак осам одсто укупног броја људи страдалих у саобраћајним удесима.

Ивица Кришан, пољопривредник из Кикинде, поседује два трактора. Рекло би се да је релативно добростојећи, али чињеница да су оба трактора стара скоро четири деценије у великој мери мења слику о Кришановом имовном стању. Каже да је тракторе тешко одржавати - не може купити гуме, акумулаторе, а ни филтере не мења редовно, јер је све скупо.

"Велике су казне за вожњу неисправног трактора, тако да ми паори често користимо мобилне телефоне како бисмо проверили има ли или нема полиције, да бисмо прошли друмом до њиве", признаје Кришан.

Вредне пажње су и импровизације током техничког прегледа и регистрације трактора. Синиша Грастић, из Привредног друштва АМСС "Бана" д.о.о., предочава да се трактористи довијају на разне начине како би регистровали машину:

"Неретко позајмљују један другом гуме само ради регистрације, а онда их враћају, чиме замајавају и нас и себе."

Владимир Стеванов, из Одељења саобраћајне полиције ПУ Кикинда, истиче да возачи трактора приликом учешћа у саобраћају морају бити прописно осветљени, уз коришћење жутог ротационог светла:

"Уколико током актуелних пољопривредних радова нанесу било коју материју на коловоз, у обавези су да је истог момента уклоне иначе ће бити санкционисани по Закону о безбедности саобраћаја на путевима."

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, претходне две године у саобраћајним несрећама са тракторима у Србији је погинуло деведесет људи.

rts.kikinda@rts.rs  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије