Заваривачи и даље тражени

У Костолцу је завршена тромесечна обука за завариваче, занимање које је у Србији дефицитарно. Конкурс је био отворен за младе до 30 година са завршеном средњом школом.

Полазници курса "Спој и завари" показало је да се занат у Србији враћа у моду. Разлог више за њихово интересовање јесте и то што је занимање заваривача, према подацима Националне службе за запошљавање, дефицитарно

"Завршио сам средњу школу, трећи степен ауто-механичар, у међувремену, радио сам тај посао", каже један од тридесет деветоро полазника курса Александар Радимировић. "Када је био расписан конкурс, хтео сам да завршим још нешто да би поред тога имао још неки занат."

По узору на оца који је био заваривач, као једина девојка, курс је успешно завршила и Кристина Момировић:

"Мислим да су жене најмање заступљене у овом пословном занимању, па ми је некако било интересантно да се пријавим на овај конкурс."

Иако су у иностранству заваривачи одлично плаћени, заједничка жеља ових младих људи је да се запосле у костолачком предузећу "Прим", где су и обучавани.

"Нама су они потребни, сваког дана могли би да кажемо сутра да крену да раде", истакао је Живица Илкић, главни инжењер заваривања ПД Прим, који је обучавао полазнике курса. "Да ли ће то да буде 39 или 30, не знам, али су потребни заваривачи због великог обима посла."

Теоријски део курса полазници су похађали у Техничкој школи "Никола Тесла" у Костолцу. Директор Горан Несторовић каже да већ има позиве других предузећа, јер њихови синдикати желе да организују обуке за завариваче и друге профиле.

Пројекат "Спој и завари" финансирало је Министарство омладине и спорта, а реализовала га је градска општина Костолац.

"Ми смо као локална самоуправа проценили да би било корисно дамладим људима до 30 година дамо прилику да лакше дођу до посла", рекао је председник Општине Иван Савић.

Техничка школа "Никола Тесла" има и редован смер за завариваче, за који је до сада владало слабо интересовање, али очекују, да ће се то променити.

rts.pozarevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије