Рођендани ужичке Талије

За народно позориште у Ужицу, једно од наших најстаријих и најбољих професионалних позоришта, овo је година јубилеја - седамдесет година од оснивања професионалног позоришта и двадесета годишњица првог Југословенског позоришног фестивала.

У Ужице је богиња Талија стигла 1856. године, са Театралним друштвом, а професионално позориште основано је 1945. године.

Од тада, овај театар имао је 532 премијере, стотине гостовања и награда, градећи важну улогу у обликовању идентитета овога града, неговању културе и способности естетичког процењивања Ужичана.

Ужичко позориште се пре двадесет година уписало и на фестивалску мапу региона, са фестивалом који је постао један од три најзначајнија у Србији.

Све је почело представом "Живот је сан" Народног позоришта у Београду, на сцени на коју се Југословенски позоришни фестивал, те 1996. године, успешно сместио, демонстрирајући сада већ чувени мото: БЕЗ ПРЕВОДА.

Квалитет, већ толико пута награђен, водио је Ужичко позориште од победе на Битефу до Венецијанског бијенала, од Москве до Њујорка и Чикага, а са тим успесима и наградама сваког глумца, са својим Фестивалом расло је и Ужице - доказујући да је провинцијализам, заиста, стање духа, а метропола тамо где се ради, ствара и негују вредности.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара