Празне хале, чекају машине и раднике

Мења се привредна слика Владичиног Хана, општине која спада у неразвијене. Млекара, произвођачи каблова и намештаја, Јужна Морава и Слога добили су - нове власнике. Влада Републике Србије усвојила је Уговор са турском компанијом аутомобилске индустрије, која ће градити нову фабрику и уложити 11 милиона, 300 хиљада евра и упослити 400 радника.

Хале су још увек празне, чекају машине и раднике. Слога је некада производила намештај, а ускоро ће аутоделове за најпознатије светске брендове.

Реномирана турска компанија Теклас Аутомотиве у адаптацију простора уложиће око милион евра и до краја године, најављују, упослиће првих 100 радника.

"Компанија из области ауто индустрије ради системе за кочионе цилиндре, црева, метлице за брисаче", каже Горан Младеновић, народни посланик.

Отварају се после четрири године и врата производних хала Јужне Мораве која је производила алучеличну ужад за дистрибуцију електричне енергије. Предузеће је из стечаја купила фирма Смелтинг из Македоније за 36 милиона динара.

"Тренутно је у процедури сређивање папира како би могли да кренемо са радом. У почетку ћемо запослити 20 до 30, а касније и преко 50 радника", каже Небојша Савић, директор фирме Смелтинг у Владичином Хану.

Странци су купили и Млекару у Хану. Предузеће Беланова из Бугарске почело је са 10 радника, сада има 50. Производи су биљног порекла.

"Могућност млекаре је велика, али нема тржишта у Србији да може да се ради пуним капацитетом. Млекара ради са 70 одсто капацитета", каже Тодор Валков, директор Беланове у Владичином Хану.

"Ово су савремени услови рада и савремена технологија у односу на оне у којима смо радило у фирмама у којима сам био", каже Драган Живојиновић, технолог у фабрици Беланова.

У Владичином Хану је око 4.000 људи без посла и зарада. Развој општине везан је за опоравак привреде.

"То је за општину Владичин Хан битно и значајно, јер на тај начин добија нова радна места и упошљавање младих људи. На тај начин мења се слика и општина излази из кризе", каже Бранислав Тошић, председник општине Владичин Хан.

"Драго ми је да су порадили на томе да коначно нешто почне и да ради. Одлично што долазе компаније, биће боље за Хан, надамо се да ће бити боље", кажу грађани.

Средства од приватизације општина ће уложити у проширење индустријске зоне. Купљено је 11 и по хектара земље, поставиће нови трафо блок за континуирано електо снабдевање, а наредне године ће почети уређење инфраструктуре.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара