Век од смрти Надежде Петровић

У галерији "Србија" у Нишу је отворена изложба "Надежда Петровић и сликарство 20. века". Реч је о једној од најзначајнијих поставки, у години када се обележава један век од смрти наше велике уметнице.

Изложба "Надежда и сликарство 20. века" која је отворена у Нишу представља сажет пресек српског и делом југословенског сликарства у претходном веку. Изложено је и седам слика Надежде Петровић, а екслузивитет су слике њених пријатеља, са којима је основала ликовну колонију у Сићеву.

Слике су из фонда галерије Надежда Петровић, која је шездесетих година основана у њеном родном Чачку. Сарадња са галеријом у Нишу, која сада организује ликовну колонију у Сићеву траје више од 20 година.

На изложби је приказано 55 слика и цртежа, од периода импресионизма из прве половине прошлог века до кризних деведесетих година.

Овом изложбом обележава се 100 година од смрти Надежде Петровић и 110 година од оснивања Сићевачке колоније.

Љубитељи уметности изложбу ће у галерији "Србија" моћи да погледају до 19. септембра.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије