Уклањање радиоактивних громобрана

Иако је закон налагао да још пре годину дана буду уклоњени сви радиоактивни громобрани на територији целе Србије, то није учињено, углавном због тога што власници парцела на којима се налазе немају новца за то. У Панчеву и околини остало их је још тридесетпет.

Скоро сви радиоактивни громобрани, који су остали на теритотији града Панчева, налазе се у околним селима, на фармама и пољопривредним добрима: у Долову, Банатском Новом Селу, Старчеву, Банатском Брестовцу. На фарми у Качареву има их десет и стари су више од 30 година.

"У добром су стању, иако су стари, али мислим да више не раде свој посао. Ми хоћемо да их уклонимо. Прикупљамо паре, али треба нам много - милион и по динара", каже директор АД "Качарево" Гојко Деретић.

Институт "Винча", који је акредитован да уклони громобране, тражио је аванс, нису одобрили плаћање на рате и АД "Качарево" то није успело да плати. Сличан проблем имају и друга предузећа, на чијим се парцелама налазе те радиоактивне конструкције.

"То су углавном фарме које су продате, па су пропале приватизације, или су у стечају, једноставно фирме које немају пара", каже Биљана Ђордан, инспекторка за заштиту животне средине.

Битно је да радиоактивних громобрана нема у самим насељима, што значи да нема ни опасности по становнике. Стручњаци кажу да су они опасни само ако падну или се нестручно уклањају.

"У Панчеву више нема тих громобрана на стамбеним зградама, школама, болницама, јавним установама. Све је то уклоњено до 2009. године", каже инспекторка.

"Наши радници се не боје да је то опасно. Никад се ништа лоше није десило", додаје Гојко Деретић.

Оно што такође кошта је збрињавање опасног отпада и постављање новог, адекватног громобрана. Због великих финансијских средстава и уклањања укупно 722 громобрана у Србији, Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења урадиће пројекат за решење овог проблема на државном нивоу.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара