Лужнички пчелари извозе тоне меда

Лужнички крај има највећи број пчелара у Пиротском округу. Организовани у два удружења успели су да направе добар извозни посао. На тржиште италије у првој транши извезено је тридесет тона багремовог меда, а у току је врцање ливадског меда који се такође припрема за извоз.

Љубиша Ристић из села Александровац, код Бабушнице, једини је сертификовани произвођач меда у лужничком крају. Са 150 пчелињих друштава, Љубиша је направио озбиљан посао.

"Наш мед са југа, југоистока, багремов мед је заиста одличног квалитета, што се тиче густине. Немамо проблема са извозом,али биће проблема из године у годину, због слабије паше, са производњом и количинама", каже Љубиша Ристић, село Александровац.

Код Ристића, медарство је породични посао.

"Моје задужење је првенствено врцање меда. Рад са рамовима, тако да се ја бавим производњом и пуњењем меда", каже Јелена Ристић.

Пчеларско друштво "Лужница" успело је да постигне одличну цену меда и сигуран пласман. За килограм меда добијају 4,5 евра.

"Лужнички пчелари годишње произведу у солидној години око 100 тона меда и све то заврши на иностраном тржишту. Имамо сарадњу са пар откупљивача из Србије и сваке године то иде својим током. Тенденција у пчеларству у самој лужничкој котлини расте зато што је откуп сигуран. Постоје два удружења и негде око шест хиљада кошница на територји општине Бабушница", каже Милан Стаменковић председник Друштва пчелара "Лужница".

Пчеларство је озбиљан посао и озбиљна наука. Међутим, сваки пчелар зна да све што ради, мора да ради у складу са природом. Уколико не испоштује законе природе, ни овај посао му неће успети.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије