Читај ми!

Парижанка гаји малине подно Жељина

Долазак Сање Симић Ларсон у Гокчаницу, где је засновала производњу и прераду малина и другог јагодастог воћа, могао би да буде прекретница у заустављању миграције и почетак економског развоја целог краја на обронцима Жељина.

Последњих деценија у краљевачком селу Гокчаница, на обронцима Жељина, као и у целом ушћанском крају, број становника је преполовљен. Већина  мештана одселила се у Краљево и друге градове тражећи било какав посао изван пољопривреде и села.

За разлику од већине мештана Гокчанице који су деценијама будзашто продавали своја имања да би отишли у град, Сања Симић Ларсон је изабрала супротан пут. Рођена Београђанка, која је студирала и радила у Њујорку и Паризу,уз подршку супруга Швеђанина, у овом планинском селу купила је 12 хектара до тада неоране земље и подигла плантаже малине.

"Циљ нам је био да се позиционирамо у ономе што нико други не ради. На једном сајму у Паризу уверила сам се у предузетнички дух и креативност наших људи које је само требало едуковати на прави начин да искористе потенцијале, природне и друге, које наша земља има", каже Сања. "Знам да смо пионири у оваквом подухвату, па и у ризику,али сам уверена да ћемо једног дана и у извозу свежег воћа бити лидери а не само у тој класичној индустријској преради."

Током пуне бербе, са платажа Сање Симић Ларсон сваког дана на тржишта Аустрије и Француске испоручивано је по две и по тоне малина, и то са засада подигнутих пре две године.

Прави посао и бизнис тек предстоји, у чему град, округ и држава треба да ураде свој део посла, почев од путне инфраструктуре, субвенција и повољних кредита за сасенчавање и система за наводњавање.

Пре неколико дана, у непосредној близини плантажа, Сања Симић Ларсон је отворила најсавременију хладњачу.Том приликом начелник Рашког округа Небојша Симовић је истакао да оваква улагања представљају најбољи пример сарадње града и округа с нашим људима који имају визију за будућност.

"Овакве здраве инвестиције су охрабрење. Пример госпође Ларсон, затим улагања у хладњачу у Врдилима од стране енглеске фирме, једне од највећих произвођача меса, воћа и поврћа у свету, те програм господина Спасојевића су и наша оријентација коју ћемо максимално подржати. Отварање аеродрома Морава код Краљева и изградња карго центра створиће неслућене могућности за извоз воћа, поврћа, меса и других производа" истакао је Симовић.

Од Сањиних улагања у плантаже и прераду воћа, као и спремност да у производњу укључи све заинтересоване - мештани целог ушћанског краја очекују много. Пре свега, заустављање економске миграције и почетак опоравка целог краја после деценија заостајања и пропадања.

Тренутно на малињацима на обронцима Жељина влада затишје, које ће трајати само десетак дана - до бербе другородне сорте малине која ће потрајати до краја октобра.

rts.kraljevo@rts.rs 

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара