ИПА пројекти за бољи живот у Сурдулици

Сурдулица је међу пет општина у Србији која успешно троши средства из европских ИПА фондова. Сарађује са општинама из Бугарске и заједно реализују инраструктурне и пројекте из културе. За седам година, од различитих фондова, добили су око пет милиона евра и реализовали 20 пројеката, који становницима побољшавају живот.

Зна Сурдулица како да искористи новац из Европске уније. Са 400 хиљада евра реконструисана је Месна канцеларија на Власини и претворена у модеран Информациони центар са галеријом и смештајним капацитетима које ће користити домаћини и туристи.

"Колико год да градите Власина је једно огромно подручје увек је мало. Значи предуслов, наш предуслов за развој туризма јесте благовремено конкурисање са правим пројектима које ће ЕУ да подржи", каже Биљана Николић, директор ТО у Сурдулици.

Од европског новца реконструисана је и зграда општине у Сурдулици, уређен је и овај трг. За седам година реализовано је 20 пројеката.

Уређен је и Културни центар у Сурдулици и Задружни дом у Алакинцу. Из претприступних фондова финансирају се и манифестације Власинко лето, Крајиште игра и пева и Балканска черга. То побољшава квалитет живота становницима.

"То употпуњава неку празнину. Чим се нешто гради за град то остаје ту за нашу децу, ја сам за", кажу мештани.

Пројекте су по европским мерама, скројили стручњаци Канцеларије за локални економски развој, а средства за предфинансирање обезбедила је општина.

"За општину Сурдулица значи нови број радних места и за грађане Сурдулице младе људе значи инспирацију да остану у свом родном месту", каже Александра Поповић, председница општине Сурдулица.

До краја године Сурдулица ће конкурисати за још десет пројекта, изградњу канализационог прстена на Власини, градске пијаце, спортских терена, интерног одељења.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара