Наводњавање ораница у шабачком крају

У шабачком крају наводњава се око 3.000 хектара ораница, што је свега четири процента обрадивог земљишта. Радови на изградњи црне станице "Широка бара", помоћу које ће се наводњавати још око 11.000 хектара пољопривредних парцела, према речима надлежних, биће завршени за око два месеца.

Следеће године у Мачви ће се из канала наводњавати око 3.000 хектара плодних ораница. Убрзано се ради на изграњи црпне станице ''Широка бара'' која ће воду из Саве пребацивати у канале.

"Ми се налазимо на месту где ће практично да се гура вода, потискује вода у тај наш систем за наводњавање, систем ЦСН6, укупне површине 10.900 хектара. На овом месту ми узимамо воду из Саве, 3,2 кубика у секунди, тренутно се изводе најважнији радови", каже Драган Топаловић, ВП "Сава".

Да би вода стигла до сваке њиве,  потребно је изградити још 17 мањих црпних станица ,тврде надлежни у водопривредном предузећу Сава, који су пројекат ''Наводњавање Мачве'', осмислили пре десет година.

"Црпна станица "Прека бара" изграђена прошле године, практично, вода из водозахвата из реке Саве, преко "Широке баре", долази на црпну станица "Прека бара" и одавде се гура у систем од 10.900 хектара. Треба изградити још 17 црпних станица, али то је мања вредност, у фазама се то ради, тако да ми то очекујемо у зависности од прилива средстава, могло би да се заврши за пар година", каже Драган Топаловић, ВП "Сава".

Према речима агронома, у Мачви се надовњава око 4% плодних ораница, што је недовољно, посебно у сушним годинама.

"Ми имамо среће, Мачва, заиста плови на неисцрпним изворима, на језеру. Плус оивичена са Дрином и Савом, просто треба ставити у функцију пољопривредних произвођача, делом јесте, то су ипак површине, повртари, бостанџије, приноси су немерљиви када би се ставило у компарацију. То су немерљиви приноси, квалитет, цена је увек у првој класи", каже др Дарко Симић, ПССС Шабац.

Комплетан систем наводњавања Мачве моћи ће да се користи и за одводњавање у кишним годинама. Жеља надлежних је да поред воде, до сваке пољопривредне парцеле дође и струја, како би трошкови заливања били што мањи.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара