Етно камп старих заната

У прекрасном амбијенту Етно куће "Торонтал" у Руском Селу, у току је 15. Дечји камп, у коме се осамдесеторо деце из Кикинде, Житишта и Нове Црње, уз помоћ искусних мајстора и васпитача, едукује за давнашње и помало заборављене занате.

Уобичајено ја да на кампу учествују деца узраста од осам до петнаест година, али ове године било је и доста млађих.

Петогодишњи Александар Берта хвали се да је од глине направио прасе и јежа. Марија Квргић из Новог Сада каже да је у кампу лепо, сви се друже, а њој се највише свиђа прављење корпи од прућа. Стефан Кецман је већ четврти пут у кампу зато што је, по његовом мишљењу, све што се ту ради занимљиво, а он тренутно резбари фигуру у дрвету.

Васпитачица Агнес Иштван каже да су деца подељена у шест група према узрасту.

"Баве се плетењем корпица, резбарењем дрвета, пустовањем, везивањем перлица, ткањем, везом, батиком и оригамијем, а у слободно време организујемо разне игре", објашњава Агнес.

Сврха кампа у Руском Селу није само у едукативним радионицама и играма, сматра Шандор Талпаи, управник кампа.

"Камп има своју мисију и потребан је овој средини, где живи свега десет одсто становника мађарске националности, да очувају традицију и обичаје", каже Талпаи.

Павле Марков, председник општине Кикинда, подсећа да је Мађарска национална заједница Етно камп старих заната прогласила за манифестацију од посебног значаја.

"Мислим да то није учињено без разлога, јер се на овај начин може видети све оно што је лепо и квалитетно за историју једне националне заједнице", додаје Марков.

Етно камп старих заната у Руском Селу организовао је Културно-образовни и омладински центар "Торонтал", уз подршку општине Кикинда, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и још неких фондација и донатора.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара