У нетакнутој природи отпочели нови бизнис

Тридесетак километара од Прокупља на надморској висини од 1.000 метара у окриљу планине Јастрепца сеоска домаћинства разбацана по околним брдима, данас су готово пуста. Млади су одавде давно отишли, али има и оних који започињу нови бизнис са жељом да оживе овај крај.

Зоран Миљковић из подјастребачког села Клисурица годинама je, уз музику, гајио и забављао своје животиње. Сада је на фарми остало још само неколико љубимаца, а он покушава да у нетакнутој природи отпочне нови бизнис.

"Хоћемо да чувамо ту традицију зато и правимо од старих амбара, рецимо бунгалове, чувамо аутохтону сорту, хармоника је претила да оде у заборав", каже Зоран Миљковић.

Његовим стопама кренули су и малобројни становници околних села који познају природне благодети шумовитог Јастрепца.

"Почели смо да примамо мало те госте и са стране и овде из околине и тај новац који су моји и ја зарадили у Швајцарској ипак оставили овде и да ипак нешто остваримо попут сеоског туризма", каже Горан Миленковић.

"Оваква природа и богатство ових столетних стабала, тога нема, треба дисати, треба умети ценити ово", каже Лела Ђорђевић, Алексинац.

"Стварно је ту шанса нека и за развој овог краја значи једноставно да људи остају у селима", каже Саша Станојевић, Ниш.

У локалној самоуправи истичу да им је жеља да задрже људе на овим просторима. Зато најављују већа улагања у инфраструктуру.

"Ребалансом ћемо обезбедити сто милиона динара које ћемо уложити у сеоску и градску инфраструктуру, тиме желимо да сва села на подручју општине повежемо, да имају квалитетније путеве, да имају боље услове за живот и за рад", каже Мирољуб Пауновић, председник општине Прокупље.

Подршка локалне власти охрабрује мештане да ће се чути о својеврсном благу овог краја. Пре свега о нетакнутој природи, изворима под буквама и звуцима хармонике који трећу годину за редом окупљају све више заљубљеника у овај инструмент и природу.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво