Мишарска ликовна колонијa

У Шапцу је почела традиционална Мишарска ликовна колонија. Овогодишњи 17. сазив посвећен је скулптури.

Од камена тешког три тоне, настаће скулптура "Осећај". Да би се свака линија довела до савршенства, биће потребно око месец дана рада.

"Чекић, шпиц, велика и мала брусилица, много воље и стрпљења. Камен када се заврши тежиће око 800 килограма што значи да се одузима много масе", каже Давид Јовановић.

"Добио сам кубик камена да урадим скулптуру која ће се звати "Дигитални талас". То је једна моја филозофија којом покушавам да покренем простор у којем ће се она налазити и сваку могућу прилику у камену покушавам да искористим јер то видим као тренинг личности", каже Милош Благојевић.

За рад у камену, између осталог, потребни су истрајност и снага.

"Један прилично тежак физички рад, са друге стране један дубок умни рад који уметник у својим нацртима после примењује у скулптури", каже Соња Петровић, Културни центар.

Поред камена, петоро уметника, овог лета, своје идеје обликовааће и у дрвету и металу.

"Позван сам да урадим рад у металу, мој рад се зове Портрет грађанског друштва и то је заправо портрет Јеврема Обреновића. Правим га од 30 елемената", каже Ђорђе Зечевић.

"Добили смо фантастичне услове, лепо се дружимо, трудимо се да урадимо у року ове скулптуре, ја конкретно радим персонификацију симбола слободе у људском облику, мало стилизовано, мало модерније него што сам навикао", каже Дане Унчевић.

Процес стварања уметничких дела могу да прате и сви Шапчани који ће део лета провести на купалишту "Стари град". Скулптуре су намењене јавним површинама, јер је један од планова да град добије и велику галерију на отвореном.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво