Куда за распуст

За разлику од Београда, Пирота и многих других градова у Србији који за школарце на распусту организују бројне бесплатене креативне радионице, спортске и културне садржаје, Крушевац се овога лета тиме не може похвалити. Више него скромном понудом незадовољни су и деца и родитељи.

Крај рачунара, ТВ-а или на базену. Тако већина младих Крушевљана проводи распуст. Када би имали могућности за то радо би се опробали и у другим активностима од фудбала, кошарке, глуме,  до роњења и пливања.

Може, али не за џабе. Тренинзи у просеку коштају око 1.500  месечно, а повлашћени улаз на базен више немају ни вуковци. Уз купљену карту од 150 динара, кажу, обука непливача и корективно пливање су бесплатни, али то се не рекламира, па полазника нема.

"Постоје професори физичког који воде те школе. Обука непливача траје 20 часова. Сва деца која имају проблема у развоју, пре свега кичменог стуба, а која се буду пријавила на портирници затворених базена или код руководиоца пливалишта на отвореним базенима,  биће укључена у те програме. Базени раде сваког дана од 10 до 19 часова. За највредније посетиоце, по отварању,
крај базена организујемо и 45 минута јутарњег разгибавања", каже директор Спортског центра Крушевац Драган Лазић.

Осим двонедељног кампа спортова који је похађало стотинак крушевачких основаца, уличне кошарке и турнира у фудбалу, рукомету, бадминтону и одбојци на песку које ће наредног месеца организовати Спортски савез, друге организоване и бесплатне спортске забаве у граду нема. Подизању спортског духа на сесоком подручју кроз старе витешке вештине,  допринос ће дати  манифестација "Чарапанско надметање" која ће се организовати у четири села.

"Имам три сина и за одлазак на базен са њима потребно ми је у просеку 1.000 динара за улазнице и по један сладолед. За наша примања то је озбиљан трошак.", каже Славиша Миленковић, који сматра да је велика штета што у граду нема, као ранијих година, разних радионица од недељу, десет дана, где би могли да се мало друже са другом децом током распуста, а  и да нешто корисно науче.

Да тако може, сведоче искуства из других градова. Од престоног Београда до Пирота, у којем већ десет година током лета беспалтне програме реализују Спортски центар, Музеј Понишавља, Библиотека и клубови.

Пиротским школарцима овога лета нуди се 60-так радионица - од школа стрипа, ткања, цртања и сликања, фотографије, грнчарства, до бесплатних школа пливања ватерпола, одбојке, кошарке, атлектике. Без помоћи прекограничних пројеката, из буџета Општине Пирот за то је издвојено око два милиона динара.

Ликовни студио, секције плеса, балета и глуме од којих Културни центар Крушевца током школске године приходује, преко лета не раде. А због беспарице, кажу у овој установи, неће бити ни летњег биоскопа у Пионирском парку, већ само комерцијалних пројекција у затвореној дворани.

"Сви знамо какво је стање у буџету. Културни центар, као и све установе у култури у граду, пише финансијске планове. Оно што нам одобре то можемо да радимо. Културно лето отворили смо представом "Врати ми моју бајку" у Дечијем центру, а надамо се да ће до краја лета бити још неке. Наставићемо и са јавним ишчитавањем бајки малишанима, као и прошле године. Крајем јула имаћемо прво полуфинале Караоке окршаја, а у августу финале, када ћемо организовати и игре без граница", каже Рајна Алексић, уредник Дечијег програма Културног центра Крушевац.

Колико крушевачка градска каса уштедети тиме што не финансира бесплатне летње садржаје за младе, нисмо сазнали, али извесно је да ће разоноду деце и током овог распуста осетити родитељи.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво