Oдговор насиљу над женама

СОС телефон у Врању организовао је прву стручну радионицу "Заједнички одговор насиљу над женама". Радионица је организована у оквиру Програма рада и изградње Регионалне мреже институција и невладиних организација. После Сурдулице и Бујановца, данас је радионица одржана у Врању.

Слична су сведочења жртава насиља. Углавном више година трпе насиље пре него што га пријаве. Најчешће су економски зависне од партнера.

Кад сам пришла да заштитим своје дете, он је мене ишутирао и ногама и рукама, ударао је у мене као да сам неки предмет", каже жртва насиља.

Јављају се волонтерима СОС телефона, уточиште налазе у Прихватној станици у Врању. СОС телефон постоји од 2002. године. Од почетка ове већ је 99 жена пријавило неки облик насиља, током прошле године било је 115 позива.

"Ми као СОС телефон ту смо за њих, да им дамо праву информацију, да их упутимо у институције које могу њима да помогну, ту смо да их саслушамо", каже Уна Младеновић, СОС телефон Врање.

Стварање ефикасних услова у надлежним институцијама за брзи одговор насиљу над женама у породици и у партнерским односима, један је од циљева радионице. Формирана је и Регионална мрежа, ту су представници државних институција и невладиног сектора.

"Ова регионална мрежа ослања се на Конвенцију Савета Европе о спречавању насиља над
 женама коју је наша држава потписала и ратификовала августа прошле године", каже Мирослава Деспотовић, Одбор за људска права Врање.

"Једна од активности Регионалне мреже биће креирање начина како да се пружи подршка људима
у локалним заједницама, локалним тимовима, да што квалитетније и стручније пруже подршку женама које су жртве насиља", каже Лидија Милановић, предавач, НВО "Идеас".

Србија је потписник свих међународних протокола који се односе на заштиту жена од породичног насиља, који укључују и социјалну заштиту, здравство, образовање.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара