Берба вишања у књажевачком крају

На око 1.200 хектара вишњара у пуном роду у књажевачком крају кампања бербе је у пуном јеку. Произвођачи су задовољни просечним приносом од око 15 тона по хектару и квалитетом овогодишњег рода, као и почетном откупном ценом од осамдесет динара по килограму.

Вишња је најважнија пољопривредна култура у књажевачком крају чију производњу производњу општина интензивно подстиче средствима из свог аграрног фонда.

Од прошле сезоне Миљан Костадиновић млади пољопривредни произвођач из Дречиновца на својих десет хектара вишње бере машински. Опрему вредну око 13.000 евра купио је за готовину и очекује да му се инвестиција отплати већ ове године.

"Ефикасност ове машине је око пола хектара за један дан, односно око пет стотина стабала, а учинак јој зависи од рода", објашњава он.

Откуп овогодишњег рода почео је са ценом од осамдесет динара по килограму.

Саша Милкић, директор ЗЗ "Горица", село Валевац каже да је на подручју са којег задруга откупљује вишњу њена тренутна цена нешто преко 80 динара по килограму.

"Осамдесет до осамдесет пет динара је и иде даље. То што се буде постигло као цена платићемо до последњег килограма", истиче Милкић.

Берачима се плаћа од 12 до 14 динара по килограму. Славко Лукић из Зајечара годинама већ бере вишње и каже да тај сезонски посао може донети добру зараду.

"Водим групу од двадесетак људи. Почињемо да беремо вишње на плантажама у Зајечару, а завршавамо у Влашком Пољу у општини Књажевац. Могу да наберем од 150 до 200 килограма дневно, док неки од људи из моје групе беру и свих 300 килограма", каже Славко.

Велики део овогодишњег рода произвођачи ће предати  "Џервин", који је приватизован пре две године.

"Задовољни смо количином и квалитетом вишања из нашег краја. Прерађујемо око 20 вагона сваке вечери од када смо почели да откупљујемо", каже Слађан Недељковић, директор "Џервин" Д.О.О.

Средствима фонда за развој пољопривреде Општина Књажевац је у протекле три године финансирала подизање нових петстотина хектара под вишњом.

"Уколико узмемо и податак да тренутно на територији општине Књажевац имамо око 1.200 хектара у пуном роду, са овим субвенционисаним површинама општина Књажевац постаје лидер у производњи вишње не само у Србији него и у овом делу Европе", каже Далибор Станојевић, председник УО Фонда за развој пољопривреде Општине Књажевац.

Последњи хектари у брдско-планинском подручју општине требало би да буду обрани до десетог јула.

rts.zajecer@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара