Гајење ружа и посао и хоби

Породица Стојановић из Паси Пољане код Ниша у гајењу ружа пронашла је и задовољство и егзистенцију. Томислав, који је све започео пре 40 година, још је пасионирани колекционар који у својој колекцији у дворишту има хиљаду сорти ружа. И ту се не зауставља.

Силует, Марио, Хајди- свакој од хиљаду ружа у свом дворишту у Паси Пољани код Ниша Томислав зна име, квалитет, мирис. Зна ко му је и из ког краја света донео, или где је по њу ишао. Међу ружама је свакодневно пуне четири деценије, од када је у њима потражио мир.

"Нисам погрешио. Сачувао сам здравље и живце, јер кад дођем кући са посла уморан, одем у руже и изгуби се и умор и све", каже Томислав Стојановић, Паси Пољана.

За само неколико година, руже су од хобија прерасле у породични бизнис, који сада преузимају син и снаја.

"Завршио сам физику, посла ни ја ни жена, и она је такође физичар, посао се тешко нађе, а овде смо нашли и љубав и занимање и посао. Заради се нешто", каже Градимир Стојановић, син.

Под пластеницима и на отвореном Стојановићи тренутно имају 35.000 мирисних садница. Обезбедили су наводњавање по систему кап по кап. Током године упошљавају по сто радника. Уз то, читава породица је ангажована.

"У почетку нисам била толико за руже, јер сам волела башту, виноград, воће. Сад чекам да крену да идем и ја. Једва чекам, спремим столицу, ставим шешир на главу и идем с њима у руже", каже Љиљана Стојановић, супруга.

Иако су руже за ову породицу одавно бизнис од кога се живи, за Томислава никад нису престале да буду хоби. Посао је препустио сину, мада и даље доста помаже, и радом и знањем које има као дипломирани биолог, и можда и више, као дугогодишњи заљубљеник у ово цвеће. Уз то, не престаје да увећава своју мирисну колекцију.

"Кад сам видео Еди Мичела, ево и дан данас га тражим, и сви ружари зунају да ту ружу тражим и испоручиће ми први ко додје до ње. То је фантастична ружа, двобојна, боје кафе са мало црвенила, идеална", каже Томислав.

Овај хоби Томиславу је донео и многа пријатељства са ружарима широм Србије и ван граница. И сви које је на овај начин упознао су, каже, љубазни, племенити, добри људи. Баш као и наш домаћин, који је, као у кинеској пословици, међу ружама нашао мир и срећу за цео живот.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара