Узгајање воћа као радна терапија

У дворишту дневног боравка за особе са инвалидитетом "Сунце" у Водицама код Прокупља направљен је пластеник за гајење поврћа као део радне терапије. На овај начин корисницима се истовремено и пружа могућност да на неки начин економски допринесу свом колективу.

Дан проведен у дневном боравку "Сунце" у Водицама код Прокупља је за све његове штићенике   пун осмеха. Нова активност, гајање поврћа у пластенику је и посебан изазов да се уложи и додатни напор како би се убрали први плодови.

"Свиђа ми се да смо посадили паприку и парадајз. Није тешко", каже Вуксан.

"Сада имамо на делу пољопривредну производњу. Радно-окупациона терапија је веома битна за наше кориснике. Први пут се сусрећу са пластеником и за сада су реакције веома добре", каже Снежана Аранђеловић, дефектолог.

"Оно што се буде произвело у пластенику сигурно биће то употребљено за храну односно у самом дневном боравку", каже Драган Петровић, координатор у дневном боравку "Сунце".

После пет година рада ова установа има могућност да прерасте у међуопштински центар за развој услуга социјалне заштите.

"С обзиром да места постоје, радионице постоје, све оно што је потребно постоји за много већи број корисника него што их ми сада имамо", каже Миша Цветковић, председник удружења оболелих од мишићних и неуромисићних болести.

"И друга деца из суседних општина да дођу овде и да користе услуге ове установе која, из дана у дан, све више напредује", каже Мирољуб Пауновић, председник општине Прокупље.

Пројект у оквиру кога ће се узгајати и зачинско биље помогло је ресорно министарство са 375.000 динара.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара