Петицијом против базне станице

Мештани насеља Трач у Владичином Хану обратили су се редакцији РТС-а у Врању, забринути, јер је у њиховом насељу постављена и ради базна станица за телефонију и интернет која, како кажу, може да угрози њихово здравље. Обраћали су се општини, надлежној инспекцији, траже да уређај уклоне или да им докажу да нема штетног зрачења.

У насељеном месту, на крову породичне куће постављен је носач са антенама за бежични интернет и фиксну телефонију. Мештани су писали две петиције, тражили од општине укљањање уређаја. Прву петицију пре три године, када је први пут постављен антенски носач.

"Тај репетитор је испред моје куће, десет метара, где моја деца спавају, једу, живе, где се играју. Народ тражи да му се докаже да то не зрачи и да неће бити последица", каже Снежана Стаменковић, насеље Трач.

Пре три године грађевински инспектор је установио да власник нема грађевинску дозволу за стуб од 15 метара са антенама. Наложено је уклањање, што је и реализовано. Сада су мањи стубови, на крову те куће.

"Поново смо изашли на терен, по пријави мештана, реаговали на тај високи стуб, али за тај мањи који је постављен нисмо надлежни", каже Слађана Видановић, грађевински инспектор, Општина Владичин Хан.

Власник куће није желео да снимамо њега ни кућу. Орион телеком је поставио мањи стуб. Кажу да је мале снаге, свега 10 вати, што је 10 одсто просечне сијалице, и да је то за бежични интернет. Већина комшија мисли да такви уређаји зраче, и да штетно утичу на њихово здравље.

"Ради зрачења, смета ми, имам несаницу, болесни смо често. Ово је трећа година како је ту", каже Нада Станковић, насеље Трач.

"Ја се не бојим, године ме газе, не буним се. Има их и са једне и са друге стране, свуда их има", каже Славка Ђокић, насеље Трач.

Министартсво пољопривреде и заштите животне средине саопштава да се пре издавања дозволе за постављање објекта, који садржи извор нејонизујућих зрачења, ради мерење нивоа електромагнетног поља. Уређај може бити постављен уколико се утврди да не угрожава животну средину.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара