Балканска смотра стрипа

Седамнаеста Балканска смотра стрипа окупила је у Лесковцу рекордан број стрип-цртача са свих континета. Уз изложбе ту су и предавања, трибуне, концерти, али и награде које носе име великих лесковачких стрип цртаче и награде младима као подстрк да не одустају.

У Лесковцу је одржана 17.  Балканска смотра стрипа која је окупила рекордан број стрип-цртача са свих континета. 

Награду "Никола Митровић Кокан" добили су Бранислав Керац и Драгош Јовановић Фера. Награду "Миодраг Величковић Мивел" добио је Борис Боб Клисурски из Бугарске.

Постало је ово престижно место у свету стрип-цртача. Попут великих фестивала у Италији или Француској. Али када су темељи чврсто сазидана лакша је надградња уз велику љубав и преданост наследника Миодрага Величковића и Николе Митровића Кокана по којима носе и име интернационална награда за сатиричан стрип и најстарија награда у земљи за допринос српском стрипу.

"Ми имамо оно што се каже и квалитет и квантитет нас једино сада ова економска ситуација спречава да не будемо једни од највећих издавача на планети", каже Бранислав Керац, добитник награде "Никола Митровић Кокан".

Седамнаеста Балканска смотра стрипа у Лесковцу обара све рекорде. Још нигде у свету није било 1.709 учесника из 36 земаља са свих континената. Признање и подстрек, јер овде је част учествовати. Посебно радо стижу гости из региона. Први пут представља се и босанскохерцеговачки стрип.

"Желимо овом изложбом првом ван Босне и Херцеговине да покажемо колико смо далеко одмакли ових петнаестак година", каже Филип Андроник, Сарајево.

"Тачно четири године како добро сарађујем са Марком Стојановићем, Културним центром, школом стрипа, одржавамо непрекидно контакте, размењујемо идеје", каже Петар Станимиров, Софија.

Ово је пре свега смотра младих стрип аутора. Лесковац је прилика да учествују, али и много науче. Наравно ту су и награде како би се охрабрили у даљем бављењу деветом уметношћу.

"У овој школи планирам да се задржим још дуго, дуго година, овде много учим и лепо се дружимо, каже десетогодишњи Алекса", каже Алекса Константиновић, награда за најмлађе стрип цртача.

Изложбе, предавања, трибине, концерти. За три дана 19 дешавања. Огромна енергија и упорност, ове године и без финансијске подршке надлежног министарства, потребна је за континуитет, а камо ли бити све бољи из године у годину.

"Људи су широм света чули за овај фестивал, желе да буду део ове приче и нама је част што смо оборили све рекорде 1.709 учесника је из 36 земаља, буквално са свих континената", каже Марко Стојановић, организатор Балканске смотре младих стрип аутор.

Лесковачки стрип прославили су чувени јунаци Мирко и Славко. Славу данас наставља стрип серијал Вековници на коме радо сарађује читав Балкан и наравно већ двадесет година ту је лесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан".

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара