Ко се сећа бригадира

Некадашњи акцијаши обележили су тридесетпет година савезне омладинске радне акције ПИРОТ. Омладинци су тада радили на пошумљавању голети изнад Завојског језера, како би се спречила ерозија тла. Сећање на акцијашке дане био је и повод да се младим људима предочи значај волонтерског рада и његови ефекти.

Радило се за ударничку значку, због дружења и убеђења да ће нешто корисно остати иза њих. И тако је било. Учесници савезне омладинске радне акције Пирот, пошумили су стотине хектара голети и на тај начин заштитили подручје Старе планине, које је било под сталном ерозијом.

"Ево управо се договарамо да изведемо неку локалну радну акцију са млађим генерацијама", каже Благоје Анђелковић, бивши акцијаш.

"Имала сам ту част да водим бригаду на Делиблату 1985. године. Била сам командант бригаде. Ја сам имала изузетно велико поштовање од бригадира својих, од штаба акције, од свих других и били смо једна од најуспешнијих бригада тада", каже Радица Пешић, некадашњи командант бригаде из Алексинца.

"Сам рад је био на строго економској основи. Значи оно што се урадили, то се и зарадило, то се и наплатило. Практично то је била као једна фирма која се својим радом издржавала, уједно и акцијаши су проводили време заједно, дружили се", каже срђан тошић, бивши акцијаш.

Временска дистанца показала је да доборовољни омладински рад има смисла. Некада су били акцијаши, данас се зову волонтери.

"Желимо да опет Пирот добије тај призвук омладинског рада. Ово ће бити традиција и почетак радних кампова и радних омладинских и волонтерских акција", каже Александар Видановић, председник удружења волонтера ГЕА.

"Има много послова који треба да уради живи људски рад. Без тога нема ничега. Не могу машине свуда да приђу, да прођу, без људскиг рада", каже Верољуб Михајловић, некдашњи командант ОРА Пирот.

Симболично у центру града, бивши акцијаши засадили су оморику, са жељом да млађе генерације, друштвене мреже користе као начин да се окупе, а своју енергију употребе да побољшају и оплемене средину у којој стасавају.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара