Јаворски сабор двојничара и старих инструмената

По двадесети пут у Кушићима подно планине Јавор на Видовдан, окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво.

Звуци двојница, фруле, гусала, виолине, дипли и других старих инструмената у Кушићима показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.

Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

Од укупно 36 такмичара, 15 двојничара и 21 свирача на старим инструментима пехаре из Кушића за прво место понели су двојничар Петар Лазић из Љига и свирач дипли Душан Љубичић- Мијић из Врбаса. Друго место у категорији двојничара освојио је Радослав Арсенијевић из Крагујевца, а
треће Раица Вишњић из Кушића. Друго место у категорији старих инструмената освојио је Бранислав Трифковић из Вишеграда на гуслама а треће Дарко Прелић из Нове Вароши на фрули.

Поред стандардних награда жири је одлучио да додели дипломе најмлађем фрулашу Матеји Стевановићу из Краљева, диплому за аутентичност на мини кларинету Милојици Куч из Краљева  и дипломе младим талентима на фрули Сањи Јовановић из Љига и Душану и Милици Коматовић из Рашке.

Захвалнице су добили Мирко Милинковић из Чачка зa свирање на неколико инструмената, Вук Пантовић из Сјенице за епско гуслање, најмлађи двојничар Никола Попадић и најмлађи гуслар Павле Фемић.

Поводом јубилеја 20 година одржавања манифестације, посебне повеље мајсторима двојница: Ацу Марковићу из Сирогојна, Раду Новаковићу из Краљева и постхумно Миливоју Маричићу из Комадина, уручио je директор Дома културе Милан Крунића, а у ревијалном делу гости су уживали у изворној песми Бисера Моравице и Старих другара, победника 12.Фестивала у Приликама.

У стручном жирију били су: етномузиколог Добрица Андрић, професор етномузикологије Дејан Чекановић и мајстор на фрули Милинко Ивановић из Крагујевца.

Организатори манифестације: Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и основна школа "Мајор Илић" из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица, манифестацију финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво