Видимо се на Видовдан

Миља Свичевић из Милошевог Дола прославила је стоти рођендан, заједно са децом, унуцима, праунуцима и пријатељима, којима је обећала ново дружење - на Видовдан идуће године.

За Миљин 100. рођендан, Свичевићи су приредили породично окупљање које је, уз добре жеље за здравље њихове мајке, баке и прабаке, протекло у подсећању на времена када су подјадовничка села, на више од 1.200 метара надморске висине, била пуна живота и младости.

Дуго већ у дому Свичевића није било толико слављеници драгих људи који су, са свих страна, допутовали да јој честитају стоти рођендан. Иако слабијег вида и слуха, мало по мало, 

препознала је и оне који не свраћају тако често а са сваким новим гостом, навирала су и нова сећања.

Упркос тешком животу на селу, дешавањима у два рата, Миља је, како каже, уз пуно поштовање према свима али пре свега својој породици, дочекала седморо унучади и осморо праунучади од синова Петра, Вукоте и Јездимира.

"Радила је до пре пет-шест година", прича њен син Петар. "Све је радила, била је углавном сама осле очеве смрти, а док је отац био жив држали су стоку, радили."

Према Јездимировим речима, Миља је доброг здравља, није никад била код лекара: "Не пије лекове, доброг је расположења, доброг ума, све памти, разговетно прича."

"Много држи до своје породице", каже њена сусетка Зарфа Музуровић. "Од баке се може пуно тога научити, јер има смисла за хумор, воли и да запева."

Без школе, али са завидним животним и радним искуством, као најбољи рецепт за дуговечност, слављеница саветује:

"Не ваља ‘вако, треба да живимо као до сада, по селима, и народ да ради, да се добро храни, да живи братски, да живи са женом, савојом ђецом, да учи своју децу."

Само првих сто година је тешко, додаје Миља Свичевић, која је потомак једне од дуговечних фамилија са обронака Јадовника и родбини обећава ново дружење, на Видовдан идуће године.

 

rts.uzice@rts.rs
031 51 35 52 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво