Нишлијама даљинско грејање прескупо

После неуспешних преговора са представницима града, у Удружењу председника скупштина станара у Нишу наводе да ће колективно поднети захтев за искључење са даљинског грејања. Удружење, које окупља готово 400 скупштина станара, тражило је да се цена грејања снизи за 20 одсто.

Окупљање незадовољних ценом грејања је кажу све масовније и, како тврде председници скупштина станара, све је више оних који желе да раскину уговор са Топланом.

"Цена је таква да они тренутно уопште не размишљају да ли ће да се греју на дрва, угаљ или на струју, они само не могу да издрже овај начин плаћања и ову цену топлотне енергије", каже Слободан Јаковљевић, професионални председник Скупштина станара.

"Градске власти нису имале слуха да одговоре на наше конкретне предлоге да дају и са њихове стране, него су измислили пројекат који би рецимо довео до смањена цена за период од 6 месеци па за наредних 20 година", каже Саша Костић, Удружење председника скупштина станара.

Из града најављују да се разматра одлука по којој ће и после искључења корисници морати да плаћају 8,4 динара по метру квадратном.

Ресорни градски већник Милош Банђур у телефонском разговору за РТС је рекао да није спорно да се искључи цео објекат, али да ће се правила мењати за појединачна искључења.

На захтев удружења за његовом сменом Банђур одговара да му је жао што су, како каже, одређене политичке опције почеле да манипулишу удружењем не наводећи које.

"Нема политике", каже Ђокица Јовановић један од оснивача удружења, иначе професор социологије, и наводи да би власт требало да има више слуха за проблеме грађана.

"Ово вам је енклатантан пример грађанске непослушности о томе би власт требало да размисли, самим тим што су се грађани одмах сами организовали и нису траћили помоћ ни од кога већ се ослањају на сопствене снаге", каже Ђокица Јовановић, Удружење председника скупштина станара.

Удружење је ту да помогне грађанима који сами треба да одлуче како ће се грејати. Ако се одлуче за струју већих проблема неће бити.

"Сигурно да уколико дође до таквих ствари да ће бити неких мањих проблема, али наш систем је стабилан, поуздан и сигурно чемо то решити", каже Дарко Булатовић, директор ПД "Југоситок".

Грејање у Нишу је у неколико наврата поскупело због цене гаса која се од 1. јануара слободно формира на тржишту.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара