"Јефимијини дани" у Трстенику

Почасни гост двадесетосме културно-духовне манифестације "Јефимијини дани" у Трстенику је Бабкен Симоњан, јерменски песник, есејиста, преводилац и од 2006. године почасни конзул Србије у Јерменији. Повод његовог гостовања је обележавање 40 година рада на неговању културних веза наше две земље.

За Бабкена Симоњана првенствено песника, али и великог познаваоца наше историје и  књижевности, Србија је одавно престала да буде иностранство. После петнаест година поново је  у Љубостињи, задужбини књегиње Милице и здању у коме је стварала Јефимија наша прва песникиња, а чија је дела превео на јерменски

Песма Бабкена Симоњана, Јерменског песника и есејисте:

Косово је правда добродушна,

Косово је храброст непресушна.

Косово је земља небу драга,

Косово је тврд орах за врага.

Косово све силе сломиће,

Косово је било, јесте, биће".

"Србија је за мене један "позитивни вирус". Тај вирус сам прихватио и то није многима дато. Ја сам по том питању срећан и могу да кажем да сам доста на један достојанствен начин представио Србију", каже Бабкен.

Професор српског језика на Универзитету у Јеревану превео је и објавио Деспота Стефана Лазаревића, Његоша, Десанку Максимовић,Нушића, Андрића, Ћопића и многа класична дела српске књижевности.

"Он је заиста једна изузетна личност и ми се трудимо да "Јефимијини Дани" буду и манифестација међународног карактера. Прошле смо године имали такође великог песника из Русије Валерија Латинина који нам је био гост", каже Верољуб Вукашиновић, уредник програма "Јефимијини дани".

"Сматрам да све што сам до сада урадио не припада мени. Ја сам то посветио Јерменском и Српском народу", додаје он.

Носилац Златне медаље Србије за успостављање српско-јерменских веза у Трстенику је поводом четрдесет година списатељског рада представио најновију збирку песама о Косову и одржао предавање посвећено стогодишњици геноцида над Јерменима у Османлијској Империји.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије