Успех ученика врањске Гимназије

На Фестивалу креативности "Интернест", одржаном у Београду, тим врањске гимназије "Бора Станковић" освојио је прво место, у конкуренцији 16 средњих школа из Србије. Фестивал се одржава шести пут, а ове године ученици и ментори имали су медијски мониторинг као пројектни задатак.

Тим гимназијалаца месец дана пратио је медије и заступљеност тема из културе и образовања у њима. Анализирали су садржај у дневним листовима, недељницима, на телевизијама. Уочили су да је култура мало заступљена.

"Наше истраживање је поткрепило то да у сваком медију култура заузима веома мали део", каже Наталија Стојменовић, друга година Гимназије.

"Анализирали смо 342 чланка, то је био обиман посао, али поносни смо на то како смо га урадили", каже Марија Алексић, друга година Гимназије.

На завршном наступу у Дому омладине у Београду, пред петочланим жиријем, креативно су приказали резултате истраживања - пантомимом, сценским перформансом.

"Хтели смо да покажемо како то медији манипулишу нама и како људи формирају своја мишљења, ставове, осећања, у зависности од медија", каже Катарина Митић, трећа година Гимназије.

"Учествовало је 19 школа, од тога је 16 своје радове послало на време и употпуњене, док су само пет прошле финални део", каже Емилија Стојилковић, трећа година Гимназије.

"Мислим да је наш наступ освојио публику, био је у облику перформанса. После тога смо делили неке наше новине, назвали смо их "Наша истина", каже Маја Булајић, ментор и професор енглеског језика и књижевности.

Девет ученика друге и треће године, са менторима, професорима у Гимназији, више од два месеца припремало је истраживање, презентацију, јавну дебату. Организовали су и различите радионице како би се боље припремили за финале.

"Наша идеја је била да поред тога што истражујемо културу, да и проширимо на нивоу школе. Имали смо разне радионице, једна од њих Л'арт поур л'арт, затим мини фестивал документарног филма који нам је држао Слађан Стојановић", каже Викторија Трајковић, друга година Гимназије.

Гимназија "Бора Станковић" учестује од почетка, од 2010. године, на фестивалу креативности. За освојено прво место, добили су награду - студијски боравак у Андрићграду.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара