Дечји летњи камп

Близу остатака римске ливнице злата Краку лу Јордан код Кучева отворен је камп Голден Хомоље чији је циљ оживљавање традиционалног испирања злата. Пројекат је замишљен као дечији летњи камп где ће нове генерације, али сви други заинтересовани учити о старим занатима и историји коју је златоносна река Пек донела овом крају.

Речима "Нема хлеба без мотике, ни злата без лопате", деда Јова из Нереснице учи своје потенцијалне наследнике који у кампу Голден Хомоље на ушћу Бродице у Пек код Кучева, испирају злато на традиционалан начин.

Материјал се узима из реке и ставља се у испитаљке, након чега се водом испира. Пошто је злато теже од свих других материјала, остаје на дну испитака, каже деда Јова.

Иако деда Јова има више искуства, млади испирачи злата имају боље алате. Али и једнима и другима успех највише зависи од среће.

Тако неко може да нађе седам љуски злата за двадесет минута, а неко четири за два дана.

Један од најстаријих начина на који су мештани вадили злато из реке Пек јесте што су на поједине делове реке стављали овчја руна. Након сушења, они су једноставно истресали злато из тих руна.

Камп Голден Хомоље је идеја Архео-аматера Србије који деци желе да приближе историју тако што ће је оживети.

"Желимо да отргнемо децу од компјутера телевизије, да проведу једно време у природи, на здравом ваздуху. Да се мешају деца из разних средина Србије. Да се упознају, успоставе контакте и будућа пријатељства.", каже Александар Вукадиновић, председник удружења Архео-аматери Србије.

У оквиру кампа направљен је и музеј у коме су изложени стари алати за испирање злата и калупи. У близини је и римска топионица Краку лу Јордан која је радила у 3. веку.

У Туристичком инфо центру Кучева кажу да планирају већ следеће године да изграде стазе у кружном делу Краку лу Јордана, где ће посетиоци моћи да чују причу како су стари Римљани користили нашу златоносну реку Пек.

Прича каже да се на хомољским рекама злато испирало и много пре Римљана због чега је могућност богаћења значајно опала, али је поглед на природу овог краја сигурно злата вредан.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије