Рајска долина у Липници

У башти Живка Панића из Липнице код Лознице расте око хиљаду различитих врста биљака из свих крајева света. Живкова "рајска долина" простире се на имању већем од једног хектара, а међу становницима је и гавран Гвозден који говори.

По занимању грађевински техничар, а из хобија већ четрдесет година ботаничар. Љубав према биљкама Живко гаји одмалена. У Рајској долини расте и мирише цвеће из Европе, Јапана и Кине.

"Ево тај цвет са Суматре овај он је веома радак код нас кад сам га набавио већ 20 година је код мене тад га ниј било нигде он је огроман. Његов цвет је један метар, а све заједно је преко два метра висине", каже Живко Панић.

Овде заједно расту анђеоске трубе, магнолије у 15 различитих боја, дрвенасти божури, локвањи, кестен црвеног цвета, џиновски ђурђевак. Живко већину послова обавља сам, а кад затреба у помоћ долази и супруга Милена.

"Моја задужења су у расађивању биљака углавном, сваку биљку коју посадим она се и прими и много сам у томе боља и успешнија од Живка", каже Милена Панић.

Становници долине су и украсне пернате животиње, мали црвени јапански шаран, а највећа атракција је гавран Гвозден који говори.

Рајску долину посећују и екскурзије, а годинама уназад налази се у Туристичкој понуди Лознице.

"Видео сам дрво банане, коке и птицу која прича гаврана", каже Лука Јовановић.

"Рибице, цвеће и много биљака", каже Тана Ковач.

У овој ботаничкој башти цвеће мирише током целе године, па и зими када падне снег. Живко каже да има списак биљака које жели да набави и да неће одустати од потраге за новим врстама.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара